• Novinky

            • Mikuláš

            • „Mikuláš je dedko starý,

              vie on robiť veľké čary.

              Nadelí ti radosti,

              čižmu plnú sladkostí.

              Kto poslúchal mamku, ocka

              na každého darček počká.

              Kto bol samá nezbeda,

               tomu beda-prebeda“.

               

               Básničkou, pesničkami deti privítali v našej MŠ vzácnu návštevu. No a keďže máme v našej škôlke iba dobré a poslušné deti, každý  škôlkár dostal od Mikuláša darček.

            • Koledovanie v charite

            • Naši malí vinšovníci  potešili  pesničkami, vianočnými vinšami a básňami starkých  v dennom stacionári. Popriali sme im zdravie, šťastie a pokoj a v novom roku veľa  Božieho požehanania.

            • Organizácia vyučovania v ZŠ a MŠ od 10.1. 2022

            • Vážení rodičia, milí žiaci !

              Tešíme sa, že epidemiologická situácia a s ňou súvisiace opatrenia nám umožňujú opäť sa stretnúť v našej základnej a materskej škole po vianočných prázdninách.

              Prezenčné vyučovanie sa začne dňa 10.1. 2022 podľa rozvrhu v základnej škole a podľa bežného harmonogramu v materskej škole. V priestoroch školy budú naďalej platiť sprísnené hygienické opatrenia. Ráno pri vstupe do školy a potom o 11.00 počas vyučovania si všetci žiaci vydezinfikujú ruky a odmerajú telesnú teplotu. Všetci žiaci aj zamestnanci školy sú povinní prekryť si horné dýchacie cesty rúškom. Prosíme rodičov, aby žiakom zabezpečili vždy aspoň jedno náhradné rúško. Výnimku z nosenia rúška majú deti v materskej škole.

              Škola sa bude riadiť podľa Školského semaforu. Od pondelka 10.1. 2022 sa budeme nachádzať v zelenej fáze- v ZŠ a MŠ nie je potvrdený žiadny výskyt pozitívneho testu u žiaka ani zamestnanca. Samotestovanie žiakov na COVID 19 nie je povinné, ale je vysoko odporúčané. Objednané samotestovacie sady Vám budú vydané v priebehu budúceho týždňa. O presnom termíne budete informovaní.  Prosíme Vás, aby ste bezodkladne informovali triednu učiteľku Vášho dieťaťa pri výskyte pozitívneho samotestu u dieťaťa.

              Podmienkou nástupu do školy v pondelok 10.1. 2022 je vyplnenie Vyhlásenia o bezpríznakovosti / najlepšie elektronicky cez rodičovské konto Edupage/. Prosíme Vás, aby ste do školy posielali len deti bez príznakov akútneho respiračného ochorenia.

              Rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia. Pri absencii viac ako 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie od lekára“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení (bez obmedzenia počtu ospravedlnení počas školského roka).

              Dôvod každej absencie žiaka rodič hlási ihneď ( do 24 hodín ) svojmu triednemu učiteľovi.

              Školská jedáleň bude za sprísnených hygienických opatrení v riadnej prevádzke pre žiackych stravníkov a zamestnancov. Školský klub detí bude od pondelka v bežnej prevádzke.

              Centrum voľného času obnoví svoju krúžkovú činnosť tiež od pondelka podľa harmonogramu krúžkov. O aktivitách CVČ Vás budeme informovať prostredníctvom webstránky školy.

              Program doučovania žiakov Spolu múdrejší 2 / Spolu múdrejší 3/ bude prebiehať v menších skupinách žiakov podľa harmonogramu jednotlivých pani učiteliek. Každá doučujúca pani učiteľka bude žiakov informovať cez Edupage konto.

              Aktivity so žiakmi v rámci projektu Zvyšovanie gramotnosti- ZŠ s MŠ Žaškov budú realizované priebežne podľa záujmu žiakov.

              Ďakujeme za spoluprácu a tešíme sa na žiakov v pondelok !

            • Beseda Finančná gramotnosť s Ing. Vladimírom Hollým

            • Ako sa platilo v minulosti, ako vyzerali prvé peniaze a ako sa volali, čím sa v štátoch Európy platí dnes, ako získať peniaze a ako s nimi narábať? To sú otázky, na ktoré našim žiakom opäť ochotne odpovedal Ing. Vladimír Hollý. Za skvelú besedu ďakujme a tešíme sa na pokračovanie opäť budúci rok. 

            • Vianočný punč

            • Tradičná Vianočná besiadka sa tento rok síce konať nemohla, no vianočnej atmosféry sme sa nasýtili aj tak, a to najmä našim štvrtákom. Zrealizovali skvelý nápad- uvariť všetkým žiakom prvého stupňa a všetkým pani učiteľkám vianočný punč. Štvrtáci sa ukázali ako skvelí pomocníci v kuchyni a odviedli skvelú prácu. Ich punč bol výnimočný!

            • Organizácia vyučovania od 12.12.2021

            • Vážení rodičia,MŠVVaŠ SR vydalo vyhlášku o mimoriadnom prerušení prezenčnej školskej výučby pre žiakov 2. stupňa. Vyhláška je účinná od pondelka 13.12. 2021 do piatku 17.12. 2021. Potom, od pondelka 20.12. 2021 už žiakom začínajú prázdniny. Dištančná výučba a prezenčná výučba / roč. 1.-4./ od 20.12. 2021 prebiehať nebude.Nástup žiakov do školy po prázdninách je určený na 10.1. 2022. O akýchkoľvek zmenách a podmienkach nástupu do školy Vás budeme informovať.

            • Školský časopis Trnka

            • Vážení rodičia, milí žiaci,

              radi by sme sa s vami podelili o radostnú udalosť- znovuzrodenie školského časopisu Trnka Trnka.pdf. Na jeho tvorbe sa podieľalo niekoľko šikovných ručičiek a hlavičiek z našej školy. Bola to cesta plná pilnej práce, občas nezdaru, ale mnohokrát aj zábavy. My sme si tento čas spolu užili a veríme, že si to pri čítaní nášho časopisu užijete aj vy a nájdete v ňom každý niečo pre seba. 

              Obrovské poďakovanie a pochvala patrí členom redakcie: 

              5. ročník: Valeková Natália

              6. ročník: Dúšková Nina

                              Havko Dominik

                              Chmarová Lenka

                              Maťašáková Tatiana

                              Slovíková Emma

                              Škutová Bibiána

                              Škutová Natália

                              Štrbová Lucia

               

            • Dištančné vyučovanie pre žiakov 2. stupňa ZŠ

            • Vážení rodičia !

              Od 1.12.2021 / streda/ budú ročníky 5.-9. ZŠ realizovať výučbu dištančnou formou. Vyučovacie hodiny budú prebiehať online podľa stanoveného rozvrhu. O obmedzení prezenčného vyučovania pre žiakov 2. stupňa ZŠ rozhodla riaditeľka RÚVZ Dolný Kubín,  podľa ustanovenia par. č. 48 ods. 4 písm. e) zákona č. 355/ 2007 Z. z.  nariaďuje obmedziť zariadenia detí a mládeže – 2. stupeň ZŠ v územnom obvode okres Dolný Kubín. O skončení nariadenia Vás budeme informovať.

              Mgr. Anna Punová

            • Abeceda zdravia- divadielko

            • V našej materskej škôlke sme privítali Bábkové divadlo z Piešťan. Pripravili si pre nás interaktívne  predstavenie pod názvom „Abeceda zdravia“, plná veselých pesničiek, skákania pre zdravie.Do rozprávkového príbehu sa deti zapájali počas celého predstavenia a komunikovali s hercom. Divadielko sa im páčilo, čo dali najavo veľkým potleskom.

               

            • Šiestaci riešili na matematike problémové úlohy

            • V akom obchode nakúpiť, aby som nakúpil čo najefektívnejšie? Mám nárok na zľavu? Budem platiť poštovné? Takéto otázky si kládli šiestaci na matematike pri riešení problémovej úlohy. Zadanie bolo nakúpiť sériu kníh o dobrodružstvách Harryho Pottera čo najvýhodnješím spôsobom. Obrovská pochvala patrí celej triede za riešenie tejto úlohy. Vedúci skupín využili svoje manažérske zručnosti a dokázali prideliť prácu každému jednému členovi v týme tak, aby bola ich práca efektívna. Obrovským prekvapením bolo riešenie Dominika Havku, ktorý prišel na riešenie, ktoré nenapadlo ani tvorcom zadania. 

            • Jesenné tvorenie

            • „Pani Jeseň“ nám v tomto jesennom období  prináša veľa plodov, ktoré sme využili v našej MŠ. Deti priniesli do škôlky ovocie, zeleninu, tekvičky, ktoré sme mali vystavené vo vestibule na výstavke a neskôr sme zeleninku aj ovocie spracovali na zdravé šaláty, s ovocím sme kúzlili a vytvárali zdravé taniere a v tento deň sme si opakovali „kto chce zdravý musí sa so zeleninkou s ovocím posilniť“.

            • Divadlo na hojdačke

            • Každý rok oslavujeme a pripomíname si  tento náš „veľký deň“  a tešíme sa z našej krásnej materskej školy , ktorú máme v našej obci. Tento školský rok k nám zavítalo „divadlo na hojdačke“ s divadelným predstavením „Tdpaslík“ .Deti prostredníctvom zážitkového predstavenia pochopili význam striedanie 4 ročných období a dôležitosť naučiť sa správne vyjadrovať a s kamarátmi slučne komunikovať.  Divadielko bolo záživné, obohacujúce a deti ale aj pani učiteľky prežili krásny umelcký zážitok.

            • Turistická vychádzka

            • Naši malí turisti  počas turistickej vychádzky objavovali  krásu a čaro jesennej prírody,počúvali  žblnkot potôčika,opisovali sfarbenie listov, hľadali  plody na kríkoch, pozorovali ovečky na lúke a tešili sme  z krásneho slnečného počasia.

            • Malý záchranár

            • Žiaci MŠ mali možnosť vyskúšať obväzovanie rúk, nôh, hlavičky a bruška, taktiež rozprávali k témam ohrozeniu nášho zdravia ako poštipnutie hmyzom, bolesti bruška, otrava hubami, prechladnutie a rôzne úrazy spôsobené v domácnosti či v lese alebo na ceste. Tiež spomínali ohrozenie života vlastnými skúsenosťami a hlavne, kedy je potrebné privolať záchranárov.

            • Trieda mravčekov sa zapojila do celoslovenského projektu Adoptuj kravičku

            •  

              Cieľom projektu je vypestovať u detí pozitívny vzťah ku zvieratám a správne stravovacie návyky, ukázať deťom, ale aj ich rodičom, že základom pre mliečne výrobky je mlieko od živých kravičiek, o ktoré sa musia slovenskí poľnohospodári dobre starať. Novinkou od roku 2021 je zmena Adoptuj kravičku z hry pre jednotlivcov a kolektívy na zábavnú a edukatívnu školskú súťaž.

              Naše deti si vybrali z množstva kravičiek jednu z Poľnohospodárskeho družstva Veličná a nazvali ju kravička Klára.

              Zoznámili sme sa so životom kravičky aj s tým, aké je dôležité sa o kravičku dôsledne starať. Rozprávali sme sa o tom, ako sa z mlieka, ktoré kravička vydojí, stane mlieko, jogurt a pod. Na vlastnej koži sme si vyskúšali, že podojiť kravičku vôbec nie je také jednoduché. Veľa krát sa nám stalo, že sme mliečko, ktoré sme vydojili od „našej kravičky“, rýchlo z nádoby vyliali. Ochutnávali sme mliečne potraviny. Rozprávali sme sa aj o tom, aké je dôležité piť mliečko pre naše zdravie.

              Tento projekt bude trvať počas celého školského roka. Deti mesačne spoločne ako trieda plnia veľkú úlohu. Zároveň sa o svoju kravičku starajú prostredníctvom práce na IKT tabuli – kŕmia, napájajú ju, čistia jej prostredie, starajú sa o hygienu kravičky Kláry, majú možnosť ju aj obliekať.

              Deti kravičke zabezpečia všetko potrebné vďaka tomu, že rodičia pomocou Scenera Adoptuj kravičku, ktorý si stiahli do mobilov, spolu s deťmi načítavajú kódy mliečnych výrobkov do mobilov a tak „zarábajú“ dukáty na nákupy v hre.

            • Prírodné mandaly

            • S jeseňou sa nám spája aj zber úrody. S plodmi našej Zeme sme pracovali na aktivite: Prírodná mandala. Na začiatku sme si zopakovali stavbu rastliny (hlavné časti- koreň, stonka, list, kvet a plod). Na tvorbu našej prírodnej mandaly sme využili rôzny materiál. A to drevnaté a dužinaté stonky. Listy rôznych tvarov, farieb, sušené, ale aj priamo odtrhnuté zo stromu. Rôznofarebné sušené kvety a veľké množstvo farebných plodov- červené šípky, zelené mungo, oranžovú šošovicu, čierne a biele korenie atď.. Najprv sme si vystrihli pripravenú mandalu a nalepili sme ju na veľký výkres, priamo do stredu. Mandalu sme vyplnili pomocou prírodných materiálov. Následne sme dotvorili zvyšok obrazu.

            • S Ľudovítom Štúrom v školskej knižnici

            • Naše popoludnie sme zorganizovali pri príležitosti blížiaceho sa výročia - 206 rokov od narodenia Ľudovíta Štúra ( 28.10.1815) – významného predstaviteľa slovenského národného života, politika, literáta, jazykovedca, novinára . Priblížili sme si jeho životnú dráhu a literárnu tvorbu pomocou biografického diela od Jána Juríka -Ľudovít Štúr. Prečítali sme spoločne pasáže, ktoré zachytávajú jeho štúdiá, rodinu, názory na obetavú prácu pre národ, jazykovedné snahy o uzákonenie spisovného jazyka, jeho lásky Adelu Ostrolúcku i Máriu Pospíšilovú, účinkovanie na Evanjelickom lýceu v Bratislave i prácu so študentmi i tragickú nehodu na poľovačke. Záver patril kvízu Naozaj poznáte Ľudovíta Štúra? Súťažili dievčatá proti chlapcom, boli skvelými súpermi, no z víťazstva sa tešili dievčatá.

              Aktivít sa zúčastnilo 13 žiakov 8. ročníka

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Žaškov
      • +421 911 372 975
      • +421 435 892 235
      • Školská 219/3
        027 21 Žaškov
        02721 Žaškov
        Slovakia
      • Email MŠ: mszaskov@gmail. com
        Telefón.: 043/ 5892 270
        Adresa MŠ: Matúšovská 474/4
        027 21 Žaškov
      • Telefón.: 043 / 5892 271
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje