• Novinky

            • Spracovanie prírodného materiálu - VTÁČIK

            • Prírodný materiál ako kolieska napílené z konára alebo kmeňa stromu, či drobné konáriky, sú zaujímavý materiál na výrobu rôznych predmetov.

               My sme si ako námet vybrali vtáčika. Jedno väčšie koliesko bolo telo vtáčika. Naň sme z oboch strán prilepili chvost z drobných tenkých  konárikov, ktoré si žiaci nazbierali na školskom dvore. Zobák a krídla sme vystrihli z filcu, vyšili predným stehom a spolu s očkami prilepili na telo vtáčika. Zlepením sme spojili telo s menším kolieskom, čiže s nohami. Z papierovej stuhy sme uviazali mašle a dozdobili nášho vtáčika. Drevené latky a ľanový špagát sme pospájali tak, aby predstavoval konáre stromu, na ktorý  sme  našich vtáčikov prilepili.

            • Pocitový chodník

            • Realizácia pocitového chodníka umožnila žiakom kontakt s prírodou a cieľ bol hlavne získať nové vedomosti i zručnosti hravou formou. Práce v školskej záhrade sme rozdelili  na časti, ktoré budú žiaci realizovať postupne. Návrh a príprava zahŕňa: Výber lokality v areáli školy, prenesenie rozmerov a návrhu na skutočné miesto, vyhĺbenie a zazimovanie priestoru. Pokračovanie prác plánujeme súčasne s príchodom jari.

            • Maľované kamene

            •  V úvode sme sa rozprávali o dôležitosti prírody, o tom, ako sa mení a ako ju treba chrániť. Žiaci, na príkladoch rozdeľovali prírodu na živú a neživú. Jedným z príkladov bol práve kameň. Viedli sme rozhovor, kde všade sa kameň nachádza, aké mal kedysi využitie (pravekí ľudia a ich nástroje...) a aké využitie má dnes (napr. aj zábavné putovné kamene). A práve veselé kamene sa stali hlavnou témou projektu. Tieto kamene putujú po celom Slovensku a hľadajú ďalších nálezcov, ktorí ich znova ukryjú. Spoločne si vybrali kamene, ktoré mali podľa vlastnej fantázie namaľovať akrylovými a olejovými farbami. Tie si potom zobrali domov ako okrasu do záhrad, alebo ich niekde ukryli, kde ich nájde ďalší nálezca.

            • S Andersenom v knižnci

            • Na našom stretnutí sme  sa najskôr oboznámili s literárnymi novinkami v školskej knižnici. Potom sme sa zamerali  na literárnu tvorbu H. CH. Andersena – Posla z ríše fantázie a najznámejšieho svetového rozprávkara. Rozprávali sme sa o prečítaných rozprávkach H.CH. Andersena , o rozprávkach, ktoré už poznajú,  prípadne sa im najviac páčili. Potom nasledovalo oboznámenie  s  jeho životnými osudmi  a dielom,  detstvom i strastiplnou cestou za uznaním a ocenením. Charakterizovali sme  hrdinov jeho rozprávok, vyhľadávali fantastické a realistické prvky v rozprávkach. Spoločne sme si prečítali jeho rozprávky Hlúpy Jano a Princezná na hrášku. Po prečítanie rozprávok sme prerozprávali príbehy hlavných postáv, riešili sme  rozprávkové hádanky, literárne kvízy, tajničky, hádali  názov rozprávky. Deťom sa naše spoločné aktivity veľmi páčili, ochotne plnili súťažné úlohy rozdelené do skupín. Spoločne sme prežili zaujímavé a podnetné popoludnie, ktoré si chcú onedlho zopakovať. Aktivít sa zúčastnilo 10 detí 6.ročníka.

            • Nonsens

            • V jedno slnečné  septembrové popoludnie sme sa my, šiestaci stretli s našou triednou pani učiteľkou,  aby sme si vyskúšali, ako sa tvorí „nonsens“. Mali sme už o ňom nejaké vedomosti, veď sme sa o ňom učili už v 5. ročníku a mali sme už prečítané známe Kubové príbehy. Vedeli sme, že nonsens  sa vyznačuje zdanlivo nezmyselnými prvkami, a že tento výraz pochádza z anglického výrazu nonsense (nezmysel). Nonsens využíva grotesknosť, absurdnosť, využíva aj slovné hračky. Nonsens sa ako žáner vyznačuje pospájaním zdanlivo nezmyselných prvkov v rámci textu. A práve tieto vlastnosti nonsensu sme si chceli vyskúšať vo vlastnej tvorbe. Dohodli sme sa, že vytvoríme dvojice „autorov“ a každá dvojica bude písať vlastný príbeh. A tak sa aj stalo. Výsledkom našej práce boli skutočne riadne nezmyselné „nonsensové“ príbehy, pri čítaní ktorých sme sa poriadne nasmiali. Svoje výkony sme si aj navzájom hodnotili. Na záver sme vytvorili jeden spoločný „nonsensový príbeh“ a to takým spôsobom, že sme sa pri písaní striedali pri tabuli vždy po jednej vete. Takže nikto netušil, čo ten druhý napíše, ako nadviaže na predchádzajúce vety.

              Spoločne sme zažili tvorivé a veľmi príjemné popoludnie.

            • Čitateľské popoludnie

            • 21.9.2021 sme si pre žiakov pripravili popoludnie v školskej knižnici. V úvode aktivity sme sa oboznámili s priestormi, hlavne s našimi prváčikmi, ktorí navštívili knižnicu prvýkrát. Po oboznámení s knižnicou sme si posadali do kruhu a rozprávali sme sa o tom, čo je knižnica, čo sa v nej nachádza, na čo slúži a pod. Následne sme si prečítali krátku rozprávku z knihy Osmijanko. So žiakmi sme viedli rozhovor o obsahu príbehu, vymýšľali sme nový koniec rozprávky, pričom sme sa poriadne zabavili a zasmiali. 

              Druhou časťou aktivity bolo prezeranie si kníh v knižnici. Žiaci mali voľný priestor na to, aby si popozerali, aké knihy sa v nej nachádzajú. Každý si našiel knihu, ktorá ho zaujala, poprezeral si ju a porozprával, prečo ho práve táto kniha zaujala.

              Ďalšou častou aktivity bol kvíz. Pre žiakov som si obálky s otázkami. Otázky boli zamerané na hlavné postavy z rozprávok, o tom, kto je autor rozprávok a pod. Žiakov kvíz zaujal, všetci sa po prečítaní otázky hlásili. 

              Do aktivity sme zaradili aj tvorivé práce. Úlohou žiakov bolo, aby si do kníh vytvorili vlastné záložky. Aby to bolo pre deti čo najzaujímavejšie, pripravili sme si maketu strašidielok. Žiaci boli počas aktivity aktívny, pracovali ako včeličky. Počas tvorby záložky sme si rozprávali rôzne príbehy, skutočné aj vymyslené. Viedli sme rozhovor o tom, kto aké knihy už prečítal, aké ma rozčítané, alebo čo by chcel čítať. Po vytvorení záložiek sme si ich odprezentovali medzi žiakmi.

              Počas celej aktivity sme mali na tabuli pripevnené rôzne zaujímavosti o knihách, taktiež krátku báseň, ktorú sme sa naučili.

              V poslednej časti aktivity sme sa rozdelili do troch skupín. Každá skupina mala pri obálky, v ktorých sa nachádzali obrázky známych rozprávok. Úlohou žiakov bolo ,aby obrázky zoradili podľa toho, ako dej postupuje.

            • Tepeľná vodivosť a magnetizmus

            • Skúmanie a meranie tepelného javu, výmena tepla alebo vedenie tepla. Jednoduché fyzikálne pokusy pri ktorých žiaci spoznávali látky a to predovšetkým kov, ako dobrý vodič tepla - tepelný vodič a drevo a plast, ako zlý vodič tepla - tepelné izolanty. Žiaci pozorovali "častice" a ich energiu v postupnom odovzdávaní v  kmitavom pohybe. Takto prebieha vedenie tepla v tuhých látkach. Magnetizmus si žiaci vysvetlili na pozorovaní magnetických siločiar zo železného prachu, vyskúšali, či dokáže ihla ukazovať sever, zostrojili elektromagnet a vyskúšali silu magnetu. Žiaci si niečo zopakovali z hodín vyučovania, niečomu sa priučili a hlavne zabavili.

               

            • Sopka

            • Žiaci si z cesta vytvarovali tvar sopky. Pomocou jari, sódy bikarbóny a octu vyvolali chemickú reakciu, ktorá pripomínala výbuch sopky.

            • Ako sme čarovali

            • V príjemné štvrtkové popoludnie 30. septembra sme sa zišli, aby sme sa niečo dozvedeli o jednoduchých zákonoch fyziky a chémie, ktoré vlastne umožňujú aj „čarovať“.

              A čo sme vlastne zistili?

              1. Magnetky sa navzájom priťahujú, alebo odpudzujú, lebo magnetizmus je fyzikálny jav, ktorým je látka priťahovaná alebo odpudzovaná magnetickým poľom.
              2. Elektricky nabité častice môžu mať kladný alebo záporný elektrický náboj. Častice opačného elektrického náboja sa navzájom priťahujú a tie s rovnakým nábojom sa odpudzujú – vyskúšali sme to na prázdnej plechovke od nápoja. Použili sme plastový vešiak na šaty a nafúknutý balón. Vešiak a balón sme pošúchali o syntetické  oblečenie a potom sme ich priblížili k plechovke, ktorá na ne začala reagovať a kotúľala sa.
              3. V treťom pokuse sme skúmali statickú energiu taktiež s použitím nafúknutého balóna, ktorý sme pošúchali o syntetické oblečenie a priblížili ho k malej polystyrénovej kocke zavesenej na nitke. Kocka sa priblížila k balónu a dokonca sa naň aj prilepila.
              4. Ďalšími  pokusmi  sme skúmali lom svetla a hustotu vodných roztokov kuchynskej soli. Zistili sme, že ceruzka ponorená do tekutiny sa zrazu „zlomila“, a že  surové vajce v nasýtenom roztoku kuchynskej soli pláva, pretože jeho hustota je vyššia ako hustota vajíčka.

               

               

            • Tanec bublín v oleji

            • V úvode aktivity sme viedli rozhovor o tom, či vedia, čo je fyzika a chémia, čoho sa to týka. Následne sme prešli na to, či už robili niekedy nejaké pokusy. Žiaci porozprávali rôzne pokusy, ktoré robili, či už na hodinách prírodovedy a pod. Oboznámili sme sa s pracovným materiálom, s ktorým sme ďalej pracovali. Žiaci všetky pomôcky dobre poznali a vedeli ich opísať.

              Počas pokusu boli žiaci pozorní, každý pokus ich bavil. Žiaci vždy najskôr predpokladali, čo sa môže stať, ak zvolíme kombináciu daných látok. Pokusy sme niekoľkokrát opakovali.

              Pokusy:

              1. Tanec bublín v oleji- pohár, voda, farbivo, olej, šumivé tablety
              2. Fúkanie balónov- fľaša, ocot, balón, sóda
              3. Opravená fľaša- fľaša, sóda, lyžica, ocot
              4. Farba je len ilúzia- misky, voda, krieda, fixka
              5. Čarovné papieriky- papieriky na PH, poháre, kyselina listová, sóda
            • Mesiac úcty k starším- MŠ

            • Aj v materskej škole bol mesiac október venovaný Úcte k starším. Hoci nám momentálna situácia neumožnila priviesť si do prostredia materskej školy starých rodičov našich detí, deti si svojim krátkym kultúrnym programom piesní a básní a vlastnoručnou výrobkom milého prekvapenia pre starkých opäť pripomenuli, že je potrebné venovať pozornosť, lásku našim starkým. Zaslúžia si to za všetku svoju doterajšiu námahu, múdrosť, lásku a porozumenie, ktoré nám dennodenne dávajú.

              S láskou nacvičený krátky program predniesli pre starkých z denného stacionára, ktorý susedí s našou materskou školou. Aj problém kontaktu s nimi sme vyriešili . Aby sme znížili riziko nákazy chorobou pre starkých aj deti, deti spievali a recitovali vonku pred oknami stacionára a starkí stáli na druhej strane – vo vnútri budovy. Z ich tvárí však bolo vidnu šťastie, že sme im pripravili takéto poďakovanie.

            • Jeseň v MŠ

            • Deti z materskej školy spolu s rodičmi a starými rodičmi pomohli vo vestibule materskej školy vytvoriť krásnu jesennú výstavu plodov ovocia a zeleniny, ktoré doma spoločne vypestovali. V priebehu mesiaca október postupne prinášali zeleninku a ovocie, aby ho potom spoločne mohli poznávať a pozorovať. To najlepšie ich ešte len čaká. V nasledujúcich dňoch  sa zahrajú na kuchárov a  svojimi šikovnými rukami ich premenia na špeciality plné vitamínov a bojovníkov proti chorobe. A ako správne deti to všetko potom ochutnajú a popapajú.

            • Organizácia vyučovania od 2.11.2021

            • Vážení rodičia žiakov ZŠ !

              Od utorka 2.11. 2021 do piatku 5.11. 2021 nebude ešte Školská jedáleň pri ZŠ s MŠ Žaškov vydávať obedy žiakom,  z dôvodu predĺženej karantény a PN zamestnancov ŠJ. Žiaci budú mať vyučovanie do 12.30 a ŠKD bude do 14.00 / prípadne podľa dohody s pani vychovávateľkou/. Pribaľte deťom viac desiaty.

              Veríme, že od pondelka 8.11. 2021 už bude všetko v poriadku a ŠJ prejde do bežného režimu.

              Zároveň Vám oznamujem, že žiaci 8. ročníka ostávajú v karanténe až do 7.11. 2021 / nedeľa / a prechádzajú na dištančné vyučovanie. Dôvodom je výskyt pozitívne testovaného žiaka na COVID 19. Odporúčam rodičom kontrolovať zdravotný stav dieťaťa a aj zabezpečiť testovanie.

              Ďakujem za pochopenie.

              Mgr. Anna Punová

              ZŠ s MŠ Žaškov

            • Zmena prevádzky ZŠ, MŠ, ŠJ a ŠKD

            • Vážení rodičia !

              Na základe Rozhodnutia zriaďovateľa ZŠ s MŠ Žaškov zo dňa 25.10. 2021 bude prerušená prevádzka MŠ a ŠJ pri ZŠ s MŠ Žaškov v dňoch : 26.10. 2021 do 1.11. 2021 / vrátane/. Riadna prevádzka MŠ a ŠJ sa začne dňa 2.11. 2021.ZŠ bude v prevádzke do stredy 27.10. 2021 nasledovne :  Žiaci v ZŠ sa budú vyučovať podľa stanoveného rozvrhu, najdlhšie však do 12.30. Z obedov budú všetci odhlásení. ŠKD bude v prevádzke do stredy 27.10. 2021 vždy do 14.00. Po jesenných prázdninách bude aj prevádzka ZŠ bez obmedzení.Dôvodom Rozhodnutia o obmedzení prevádzky školských zariadení  sú karanténne dôvody v súvislosti s výskytom COVID 19.

              Ďakujem za pochopenie.Mgr.

              Anna Punová

            • Priebeh kampane „Do školy na bicykli“ v Základnej škole s materskou školou Žaškov

            • Naša škola sa aktívne zapojila do kampane „Do školy na bicykli“ po prvýkrát. Sme menšia škola v obci Žaškov a naši žiaci veľmi radi a často využívajú túto ekologickú dopravu počas školského roka. Pri škole máme zriadené dopravné ihrisko s prenosnými značkami a kolobežkami, kde sme si počas kampane overili, ako naši žiaci poznajú dopravné značky a ako ich vedia rešpektovať. Spolu sme sa učili, ako sa správať na ceste, keď sme súčasťou cestnej premávky. Do budúcna plánujeme zakúpiť ďalšie stojany na bicykle a chceme žiakov motivovať, aby tento spôsob dopravy do školy využívali čo najviac.

            • Karanténne opatrenie- doplnenie

            • Vážení rodičia !

              Po výskyte pozitívne testovaného žiaka na COVID 19 boli žiaci 9. ročníka ZŠ vyhodnotení ako úzky kontakt. Žiadame Vás preto, aby ste dôsledne sledovali zdravotný stav svojich detí a na 5. deň od posledného kontaktu t.j. piatok 8.10. 2021 otestovali svoje deti domácim samotestom na COVID 19 alebo antigénovým testom resp. PCR testom.Pre žiakov 9. ročníka bude od stredy 6.10. 2021 zabezpečené dištančné vzdelávanie prostredníctvom platformy ZOOM a zadaní do 15.10.2021 VRÁTANE. Sledujte svoje rodičovské konto Edupage. Žiaci sa na dištančné vzdelávanie prihlasujú cez svoje žiacke kontá.

              Ďakujem.

              Mgr. Anna Punová

            • Spolu múdrejší 2

            • Vážení rodičia !

              Naša škola sa stala úspešným žiadateľom vo výzve MŠVVaŠ SR „ Spolu múdrejší 2“.

              Ide o cielené doučovanie a pomoc žiakom našej ZŠ zlepšiť svoje vedomosti a prospech z predmetov :

              • slovenský jazyk a literatúra
              • matematika
              • anglický jazyk
              • fyzika
              • chémia

              Do doučovania sa zapojilo 10 pedagogických zamestnancov, ktorí sa budú v poobedných hodinách / cca. od 12.30 / venovať žiakom individuálne alebo v menších skupinách, podľa dohody medzi učiteľom- rodičom- žiakom. Doučovanie bude prebiehať počas mesiacov október, november a december 2021.

              Doučujúce pani učiteľky :

              Mgr. Daniela Andelová

              Mgr. Zdeňka Danihelová

              Mgr. Eva Floreková

              Mgr. Patrícia Gregušková

              Mgr. Renáta Kropáčková

              Mgr. Mária Langová

              Mgr. Anna Punová

              Mgr. Miroslava Svitková

              PaedDr. Viera Šuleková

              Mgr. Eva Valeková

              V minulom školskom roku aj u nás v škole úspešne prebehol projekt „Spolu múdrejší 1“, na ktorý by sme chceli kontinuálne nadviazať.

              Pani učiteľky, ktoré sú do doučovania zapojené, Vás oslovia prostredníctvom Vašich rodičovských kont Edupage. Ak máte vy konkrétne požiadavky, môžete kontaktovať pani učiteľky taktiež cez Edupage.

              Ďakujeme a tešíme sa na spoluprácu !!!

            • Karanténne opatrenie- doplnenie

            • Vážení rodičia !

              Po výskyte viacerých pozitívne testovaných žiakov na COVID 19 sa naša škola v zmysle platného Školského semaforu prepína do červenej fázy. Karanténne opatrenie je platné pre žiakov 8. ročníka od 30.9. 2021 do 7.10. 2021 vrátane, žiakov 1. a 2. ročníka od 1.10. 2021 do 10. 10. 2021 vrátane. Pre všetkých žiakov v karanténe bude zabezpečené dištančné vzdelávanie prostredníctvom platformy ZOOM a zadaní. Sledujte svoje rodičovské konto Edupage. Žiaci sa na dištančné vzdelávanie prihlasujú cez svoje žiacke kontá.

               

              Ostatné ročníky zostávajú v nezmenenom režime. V prípade akýchkoľvek zmien budete včas informovaní.

              Ďakujem.

              Mgr. Anna Punová

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Žaškov
      • +421 911 372 975
      • +421 435 892 235
      • Školská 219/3
        027 21 Žaškov
        02721 Žaškov
        Slovakia
      • Email MŠ: mszaskov@gmail. com
        Telefón.: 043/ 5892 270
        Adresa MŠ: Matúšovská 474/4
        027 21 Žaškov
      • Telefón.: 043 / 5892 271
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje