• Novinky

            • HA1: Mesiac finančnej a matematickej gramotnosti: Národná banka Slovenska

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1: Mesiac finančnej a matematickej gramotnosti.

              Akú hmotnosť má milión eur v päť-eurových bankovkách? Akú hmotnosť má milión eur v päťsto-eurových bankovkách? Z čoho sa vyrábajú bankovky? Prečo sa pretali tlačiť päťstoeurové bankovky? Koľko zaplatíme za nákup po vyradení jednocentových a dvojcentových mincí z obehu? Čo je inflácia? Ako sa v NBS "perú peniaze"? Toto a mnohé iné sa mohli žiaci dozvedieť na exkurzii v Národnej banke Slovenska, ktorý sa uskutočnil vo štvrtok 16.6.2022. Po exkurzii v NBS sa nám podarilo navštíviť aj Múzeum dopravy. Pri presunoch Bratislavou sme prechádzali okolo miest ako: Úrad vlády SR, Ministerstvo financií SR, Slovenského rozhlasu, budova FunRádia, Prezidentského paláca, chvíľku sme si posedeli aj v prezidentskej záhrade a podarilo sa nám vidieť aj výmenu čestnej stráže prezidentky SR. Bol to dlhý, ale veľmi zaujímavý deň.

            • HA1- Mesiac zameraný na ochranu života a zdravia a prevenciu:Škola v prírode 5.-9. ročník

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Škola v prírode 5.-9. ročník.

              O škole v prírode pre žiakov druhého stupňa ste ešte nepočuli, však? My sme sa ale jednej takej školy v prírode zúčastnili. Vďaka tejto možnosti sme spoznali množstvo nových miest v okolí Demänovskej doliny, prekráčali mnohé turistické chodníčky, podarilo sa nám aj zaplávať si v Tatralandii, či naučiť sa rozdiel medzi stalatktitom, stalagnitom a stalagnátom v Demänovskej jaskyni slobody. Voľný čas sme využili na pletenie náramkov, výrobu príveskov, modelovanie a tetovanie henou. Utvrdli sme aj medziročníkové vzťahy pri hre s kartami, skákaní na gume a pri hre spoločenských hier. Na vyučovaní sme riešili problémové úlohy a úlohy, ktoré naväzovali na prax. Vyučovanie, na aké sme boli doterz zvyknutí sme vymenili za hodiny v prírode, občas aj v hotelovej reštaurácii, či na terase. 

            • HA1- Mesiac zameraný na ochranu života a zdravia a prevenciu:Škola v prírode 1.-4. ročník

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Škola v prírode 1.-4. ročník.

              V dňoch 6. 6. 2022 – 10. 6. 2022 sme sa zúčastnili školy v prírode. Ročníky 1. – 4. počas týždňového pobytu poznávali prírodu Demänovskej doliny: Vrbické pleso s okolím, Symbolický cintorín obetiam Nízkych Tatier, rozhľadňu Bencúrova veža, Demänovskú jaskyňu slobody. Vyskúšali vody Aquaparku Tatralandia. Rozšírili svoje vedomosti pri vzdelávacej aktivite o dinosauroch, ktorú pre nás pripravila pracovníčka Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Pripravené boli športové súťaže, umelecké aktivity – maľovanie vlastných tričiek, pletenie náramkov, atrakcie – skákací hrad, vedomostný kvíz Milujem Slovensko, no a nechýbal tanec a hudba – diskotéka, ktorou sme ukončili zaujímavý týždeň.

            • Návšteva Múzea ručnej výroby papiera v Ludrovej

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva Múzea ručnej výroby papiera v Ludrovej.

              Naši ôsmaci sa vybrali na Liptov do obce Ludrová, kde sa v unikátnom múzeu dozvedeli nielen to, ako sa papier vyrábal kedysi bez použitia moderných prístrojov, ale papier si aj sami vlastnoručne vyrobili. Čo sme sa dozvedeli? Výroba papiera na Slovensku má už skoro 500-ročnú tradíciu. Od začiatku išlo o to, vyrobiť z vlákien rastlinného pôvodu uzavretý list splstením na site a odlúčením vody z listu papiera. Pri ručnej výrobe sa na to používali malé sitá, pomocou ktorých papiernik utváral papierový list. Od vzniku prvej ručnej papierne na Slovensku prešlo pomaly už 500 rokov. Za toto obdobie vzniklo 105 ručných papierní. Prvé správy o výrobe papiera máme z roku 1530. Prvá papiereň, o ktorej sa nám zachovalo množstvo archívnych dokumentov a listín je papiereň v Liptovskom Michale, ktorá bola založená v rokoch 1596 až 1606. Pán Juraj Tóth z Ludrovej nám históriu vývoja papiera do dnešnej podoby opísal neskutočne úžasnou a pútavou formou. Čo sme videli? Vo väčšej miestnosti na prízemí sú umiestnené zariadenia, ktoré slúžia na výrobu papiera. Najdôležitejším zariadením je holender: je to špeciálne vyrobený stroj, ktorý slúži na mletie surovín, ktoré sú potrebné na výrobu papiera. Potom sa tu nachádza drevená kaďa, ktorá je naplnená vodou, je tu aj lis, sitá a aj stojan na vysušenie. Na stene je vystavená schéma, z ktorej sa možno dozvedieť zaujímavé informácie o histórii výroby papiera. Mali sme možnosť vidieť papier vyrobený z ľanu, rebarbory, konope, zo slonieho trusu a iných materiálov.

            • Maskoti z Kauflandu

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Maskoti z Kauflandu.

              V materskej škole sme mali vzácnu návštevu. Navštívili nás maskoti z Kauflandu- postavičky z detského kresleného seriálu Labkova patrola. Deti boli veľmi šťastné, spoločne sa privítali a porozprávali s hrdinami rozprávky. Návštevu ukončili sladké cukríčky v ústach detí, ktoré im rozprávaní hrdinovia s úsmevom porozdávali.

            • HA1 - Mesiac v školskej knižnici Komix

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1 - Mesiac v školskej knižnici Komix.

              Spoločne sme si prečítali knihu O psovi, ktorý mal chlapca od Kláry Jarunkovej. Po každom príbehu žiaci odpovedali na pripravené otázky. Potom do pripraveného pracovného listu, na ktorom bol sled šiestich obrázkov a na každom zo šiestich obrázkov bol chlapec a pes s bublinami začali žiaci vymýšľať a zapisovať, o čom sa chlapec a pes mohli rozprávať. A komiks bol hotový.

            • Detský čin roka

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Detský čin roka.

              Naši žiaci Dominik Havko, Alžbeta Havková a Filip Poša boli nominovaní v kategórii POMOC PRÍRODE. ....aby boli príkladom aj pre iné deti, ale aj pre nás dospelých...“ pani Gracová.

            • Deň detí v MŠ

            • Deň detí- naši škôlkári oslávili tento deň zábavným programom, ktorý si pripravil „ pán kúzelník“ svojimi kúzelnickými kúskami, na ktoré sa deti veľmi tešili. Zaskákali si na skákacom hrade v školskej záhrade a pomaškrtili na cukrovej vate, ktorú pripravovali šikovné maminy. Maskot „kocúr v čižmách“ deti pozdravil, potešil a deti si zamaškrtili na ovocí a na koláčikoch, ktoré priniesli do škôlky. Každé dieťa si odnieslo spomienkový diplom a sladkosti.

            • HA1- Spoznávame a spracúvame materiály z prírody Búdka pre vtáčika

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1- Spoznávame a spracúvame materiály z prírody Búdka pre vtáčika .

              Búdka pre vtáčika V úvode nášho stretnutia sme si pripomenuli 1. apríl Medzinárodný deň vtáctva. Porozprávali sme si, že apríl je mesiac, kedy na naše územie priletí najviac sťahovavých vtákov. Ďalej sme si porozprávali, kto sú dutinový hniezdiči a prečo im treba pomáhať, aká veľká má byť búdka, ako vysoko ju treba umiestniť a prečo sa treba o búdku pravidelne starať. Potom sme sa pustili do maľovania a skladania vlastnej búdky. Každý žiak si vymaľoval búdku podľa vlastnej fantázie, a potom ju poskladal a zlepil.

            • HA1- Mesiac finančnej a matematickej gramotnosti Výlet Mincovňa Kremnica

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1- Mesiac finančnej gramotnosti Výlet Mincovňa Kremnica.

              Žiaci sa zúčastnili exkurzie v unikátnom centre 5peňazí v Kremnici. Je to priestor vytvorený špeciálne pre potreby vzdelávania v oblasti finančnej gramotnosti. Nachádza sa priamo v Múzeu mincí a medailí NBS, vďaka čomu si žiaci mohli obzrieť aj numizmaticko-medailérsku expozíciu múzea, ktorá ponúka unikátnu zbierku platidiel z územia dnešného Slovenska a ucelenú kolekciu všetkých mincí razených v kremnickej mincovni pre územie dnešného Slovenska, od stredoveku po súčasnú euromenu. V Kremnici ich čakali aj lektorky v galérii, kde si mohli prezrieť výstavu ilustrácií detských kníh. Naučili sa základné pojmy týkajúce sa väzby knihy a vytvorili si leporelo a vlastnú knihu. Absolvovali aj program Strela jasná okovaná s výstavou historických terčov a vyskúšali si streľbu na strelnici.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Žaškov
      • +421 911 372 975
      • +421 435 892 235
      • Školská 219/3 027 21 Žaškov 02721 Žaškov Slovakia
      • Email MŠ: mszaskov@gmail. com Telefón.: 043/ 5892 270 Adresa MŠ: Matúšovská 474/4 027 21 Žaškov
      • Telefón.: 043 / 5892 271
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje