• Novinky

            • HA1 Spoznávame a spracúvame materiály z prírody Vážky

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1 Spoznávame a spracúvame materiály z prírody Vážky.

              Žiačky z drevených korálok a peny vyrábali kľúčenky. Na šnúrku najskôr navliekli jednu väčšiu korálku tvaru gule. Táto časť predstavovala hlavu. Z peny vystrihovali krídla, ktoré na šnúrku navliekali pomocou ihly. Táto časť žiakom robila najväčšie problémy, nakoľko pena bola veľmi jemná a aby ju neptrethli museli pracovať veľmi precízne. Nakoniec navliekli ďalšie menšie korálky. Hotové vážky navliekli na kovové očko.

            • HA1 Spoznávame a spracúvame materiály z prírody Machové obrazy

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1 Spoznávame a spracúvame materiály z prírody Machové obrazy.

              Vášnivé priblíženie k prírode a načerpanie energie bolo cieľom pri vytvorení machových obrazov. Machové obrazy nám umožnili priniesť si kúsok prírody do domácnosti a mať ju neustále nablízku. Machový obraz sme vyrobili ručne, je jedinečný a je pre nás kúskom originálneho umenia. Pri tvorbe obrazov z machu sme vítali každý kreatívny nápad dievčat a chlapcov. Nápady a celá výsledná kompozícia je založená na našej vlastnej, predstave a tvorivosti. Pre naše machové obrazy boli ako základ použitý veľký plát preglejky, ktorá nám poslúžila ako rám obrazu. Pre oživenie sme použili rastliny, prírodný konopný a ľanový špagát, lepili sme kamienky, kúsky dreva, lišajníky a kôru stromov. Fantázii sme nekládli medze a výsledný efekt bol atraktívny.

            • HA1 Spoznávame a spracúvame materiály z prírody Farby prírody

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1 Spoznávame a spracúvame materiály z prírody Farby prírody.

              Na začiatku našej aktivity sme so žiakmi viedli rozhovor o tom, aká pestrá paleta farieb je v prírode, či vedia ku každej farbe priradiť rastlinu alebo živočícha. Následne sme si zasúťažili o to, kto bude vedieť povedať na určitú farbu, ktorú si žiaci losovali, čo najviac organizmov (či už živých alebo neživých), víťaz súťaže dostal malú odmenu. Potom sme sa pustili do vytvárania farebných poznávacích kariet, ktoré slúžili ako predloha ku ďalšej súťaži. Žiaci sa dali do dvojíc, vzali si malý výkres, rozvrhli si ho na 8 rovnakých častí, do ktorých si nakreslili 8 rovnakých štvorcov, každý štvorec vymaľovali inou farbou (biela, zelená, hnedá, viacfarebná, žltá, sivá , fialová, oranžová), potom sme sa presunuli na dvor. Každá dvojica mala za úlohu nájsť za čo najkratší čas prírodninu v danej farbe a doniesť ju na pripravenú kartičku, vyhrala tá dvojica, ktorá bola najrýchlejšia. Víťazné družstvo dostalo odmenu. Po súťaži sme ešte hľadali rôzne farebné prírodniny a žiaci z nich vytvárali rôzne obrazy.

            • HA 1 - Mesiac v školskej knižnici Čítanie s porozumením

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA 1 - Mesiac v školskej knižnici Čítanie s porozumením.

              Aktivita so žiakmi bola zameraná na čítanie s porozumením, pretože dnes už neplatí, že pre vstup do života stačí vedieť čítať a písať. Schopnosť rozumieť textu a pochopiť ho, je pre úspech v živote a v štúdiu nevyhnutná. Mnohí sa domnievajú, že keď dieťa nahlas plynule číta, že je to dobrý čitateľ. Existuje však veľa detí, ktoré čítajú nádherne, ale keď sa ich opýtate, o čom bol text, ktorý čítali, tak vám nevedia povedať. Majú problémy s porozumením viet, slovnej zásoby, nerozumejú obrazným pomenovaniam, nevedia hľadať v texte súvislosti alebo sa nevedia ústne vyjadriť o texte. Aj na túto skutočnosť treba myslieť. Pracovali sme s pracovným zošitom zameraným na čítanie s porozumením Hravé čítanie s porozumením od autorky Evy Kollerovej. V pracovnom zošite je veľa zaujímavých rozprávok, príbehov a textov. Žiaci s nadšením čítali články, po prečítaní žiak ktorý čítal článok kládol žiakom otázky z daného textu. Takto sa prestriedali všetci žiaci. Medzi čítaním si si oddýchli pri tvorení záložky do knihy.

            • HA 1 - Mesiac v školskej knižnici Budú z nás spisovateľky?

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA 1 - Mesiac v školskej knižnici Budú z nás spisovateľky?.

              Možno áno. Písanie príbehov je predsa naša záľuba! Už máme skúsenosti s nonsensom, rozprávkou, ale aj s poviedkou. Skúsili sme to aj s detektívkou. Najprv sme sa venovali teórii (detektívka ako literárny žáner, charakteristika a znaky detektívky), potom sme sa „pustili“ do tvorivého písania. Výsledkom boli zaujímavé detektívne príbehy, ktoré sme si nakoniec spoločne prečítali. K slečne Marplovej a detektívovi Poirotovi máme síce ešte „ďaleko“, ale možno sa raz preslávime podobne ako britská spisovateľka Agatha Christie, ktorá vytvorila tieto slávne postavy vo svojich detektívnych príbehoch.

            • HA1 - Fyzikálne a chemické pokusy Zo starého nové

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1 - Fyzikálne a chemické pokusy Zo starého nové.

              Recyklácia je pojem, ktorému dnes rozumie takmer každý. Aj my sme sa teda snažili opätovne využiť použitý materiál – tentoraz papier. Staré noviny sme potrhali a namočili do teplej vody s trochou disperzného lepidla. Hmotu sme vymiešali najskôr rukou a potom tyčovým mixérom na kašu. Postupne sme hmotu vyliali na pripravené sitko, vyrovnali, vyhladili a uložili na teplé mesto, aby sa voda vyparila. Po vysušení sme papier stiahli zo sitka. Nebol síce úplne ako z továrne, ale vyskúšali sme si jednoduchým spôsobom ručnú výrobu papiera.

            • HA1 - Fyzikálne a chemické pokusy Z čoho sú vyrobené veci

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1 - Fyzikálne a chemické pokusy Z čoho sú vyrobené veci.

              Tak takúto otázku ste si už možno viackrát položili, keď ste „pátrali“ po tom, z čoho sú rôzne predmety a veci vyrobené. Nuž, a táto otázka „vŕtala“ v hlavičkách aj našich najmenších žiakov. A tak sme sa rozhodli „pátrať“ po pôvode vecí. Najprv sme sa na školskom dvore zahrali hru, v rámci ktorej sme triedili opotrebované alebo poškodené veci do „kontajnerov“ – podľa toho, kde, ktorý odpad patrí. Triedili sme plasty, papier, železo a nebezpečný odpad. Namiesto skutočných odpadkov sme použili slovné kartičky, ktoré sme „hádzali“ do „odpadkových košov“. Po tejto aktivite sme sa rozprávali o tom, z čoho sú rôzne predmety vyrobené. Porozprávali sme si aj o tom, z čoho a ako sa vyrába papier. Prostredníctvom zaujímavých pracovných listov sme si v závere aktivity ešte všetko preopakovali.

            • HA1 - Fyzikálne a chemické pokusy Včelie obrúsky

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1 - Fyzikálne a chemické pokusy Včelie obrúsky.

              Včiel a včelstiev na svete ubúda, najmä aktivitou človeka. S deťmi sme sa rozprávali o dôležitom postavení včely o produktoch a možnostiach využitia. Z včelieho vosku, sme pripravili voskové obrúsky, ktoré možno využívať opakovane. Na balenie desiaty, zvyškov zeleniny a ovocia. Bavlnenú latku sme rozstrihali na štvorce s dĺžkou 35 cm. Na látku sme rovnomerne rozložili vosk, priložili papier na pečenie a pomaly sme po povrchu prechádzali žehličkou, až kým sa vosk neroztopil. Teplota topenia vosku je 38 -56 stupňov celzia. Pripravené obrúsky sme nechali vysušiť na šnúre, aby vosk stuhol. Obrúsok je potrebné umývať studenou vodou, aby sa aplikovaná vrstva neroztopila. Ak už obrúsok nespĺňa svoju úlohu, je možné ho obnoviť alebo rozstrihať a vyhodiť do kompostéra.

            • HA1 - Fyzikálne a chemické pokusy. Hustota a vlastnosti materiálov použitých pri realizácii pocitového chodníka.

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1 - Fyzikálne a chemické pokusy. Hustota a vlastnosti materiálov použitých pri realizácii pocitového chodníka..

              Základné fyzikálne vlastnosti materiálov sme mali možnosť poznať na hodinách Techniky a Fyziky. Všetky potrebné informácie a poznatky sme využili pri realizácii pocitového chodníka v našej základnej škole. Zvažovali sme rôzne varianty výplní ich výhody a nevýhody. Avšak nakoniec sme sa rozhodli pre riečny štrk dunajský, ozdobné kamene, kôru stromov, drevo, sklo, piesok, pôdu, polystyrén. Zopakovali sme si rôzne témy a tak na chvíľu sme sa stali stavebnými inžiniermi. Tak, ako na odolnosť proti absorpcii vlhkosti a odolnosť proti mrazu? A čo mechanické vlastnosti, ako je pevnosť proti opotrebeniu a hustota? Teplo? Tepelná vodivosť, tepelná kapacita a požiarna odolnosť? Dosť bolo múdrostí, odporúčame pozrieť priložené fotografie, ktoré dokazujú usilovnosť, kreativitu a svedomitosť našich žiakov. Žiaci sa môžu bosí prejsť po piesku, smrekových šiškách, zistiť, aký chladný je kameň, alebo ako a či vôbec môže drevo zohrievať. Pocitový chodník je ďalším prvkom, ktorým sme obohatili areál našej školy a dopriali našim žiakom nový pocit a zážitok. Naša cestička umožňuje žiakom prostredníctvom senzomotorických pocitov spoznávať rozličné prírodné a syntetické materiály. Pocitový chodník je určený na chodenie bez topánok, čím sa u žiakov rozvíja koordinácia, motorika, rovnováha a spevňuje sa klenba chodidiel. Vyskúšajte našu masážnu terapiu!!!

            • HA1 - Fyzikálne a chemické pokusy Magnety

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1 - Fyzikálne a chemické pokusy Magnety.

              A opäť sme „čarovali“ – tentoraz sme použili školské magnety. Pomocou tyčového magnetu sme roztriedili predmety podľa toho, ktoré magnet priťahuje. Zistili sme, že najviac drobných kovových predmetov sa prichytí na koncoch magnetu – na póloch, kde je magnetická sila najväčšia. Potom sme zistili, že z pohára s vodou môžeme vytiahnuť kancelárske sponky pomocou magnetu bez namočenia prstov. Magnetická sila totiž pôsobí cez sklo i vodu. Nakoniec sme tyčový magnet položili na stôl a oproti nemu sme umiestnili veľkú skrutku – hlavičkou smerom k magnetu, ale tak, aby sa ho nedotýkala. Vedľa nej sme položili zopár menších skrutiek takým spôsobom, aby sa špičkami dotýkali veľkej skrutky. Čo sa stalo? Malé skrutky sa prichytili k špičke veľkej skrutky. Veľká skrutka sa v magnetickom poli magnetu sama stala magnetom. Dozvedeli sme sa, že tento jav sa nazýva „magnetizácia“.

            • HA1: Fyzikálne a chemické pokusy: Ako funguje kaleidoskop a prečo vznikol ?

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1: Fyzikálne a chemické pokusy: Ako funguje kaleidoskop a prečo vznikol ?.

              Žiaci sa najskôr dozvedeli o vynálezcovi kaleidoskopu, škótskom vedcovi sirovi Brewsterovi,ktorý sa zaoberal okrem matematiky aj fyzikou a optikou. Sledoval odraz a lom svetla - sformuloval zákon odrazu a zameniteľnosti svetelných lúčov. K tomu mu pomohlo aj sledovanie lúčov v kaleidoskope,ktorý si roku 1816 dal patentovať. Doslovný preklad z gréčtiny je krásne obrázky - česky krasohled, ktorý bol populárny aj ako zábavka pre panstvo. Okrem mnohých vedeckých oblastí /chémia ,biológia ,medicína .../ sa využíval aj pri sledovaní svetelného žiarenia vnímaného ľudským okom . Človek zrakom získava viac ako 80 % informácií o svete. Žiaci si vyrobili jednoduchý kaleidoskop : pochopili jeho princíp odrazu drobných predmetov na troch zrkadlových plochách v tvare trojuholníkového tunela, ktorý vložili do kruhového tubusu. Boli prekvapení ako sa dá pracovať so svetelnými lúčmi a ich lomom a odrazom.

            • HA1 - Fyzikálne a chemické pokusy- Tetovanie Henou

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1 - Fyzikálne a chemické pokusy- Tetovanie Henou.

              Čo sme to vlastne robili? Vynikajúcim prostriedkom k dosiahnutiu neštandardného módneho efektu je henna. Tetovanie hennou je bezbolestné, krásne, nie je trvanlivé a spôsobili sme boom aj u nás. Zároveň sme spoznávali Indiu ako krajinu. Prepojili sme kultúru s hennou. Henna ? V pravom slova význame ide o tropický ker rastúci v suchom a horúcom podnebí (Stredný Východ, Severná Afrika a podobne). Tento krík dorastá do výšky cca 6 metrov. Rozomletím mladých výhonkov a sušeného lístia tohto kra vzniká hnedočervený prášok – henna. Tento prášok obsahuje veľké množstvo pigmentu – oranžový karotén, žltý xantrofyl a taktiež chlorofyl A, B. V spojení prášku so stredne kyslým roztokom vznikne prírodné farbivo, ktoré farbí nielen pokožku, vlasy a nechty, ale aj látky, hodváb, zvieracie kože a vlnu. Okrem farbiacej schopnosti sa henna používa k regenerácií a spevneniu vlasov, k zamedzeniu tvorby lupín a predčasného mastenia vlasov. Henna má mnohé ďalšie liečebné účinky. Dokáže pokryť vlasy a pokožku prírodným UV filtrom a výrazne zmenšuje riziko spálenia pokožky na priamom slnku. Prírodná henna je najčastejšie červenohnedá, no môže prechádzať spektrom od zelenohnedej až po tmavohnedú. Jej farebný odtieň závisí aj od obsahu keratínu našej pokožky. Pri kontakte henny s pokožkou totiž vzniká chemická reakcia, ktorá ovplyvní celkový farebný nádych tetovania. Keďže ruky a nohy obsahujú najviac keratínu, bude aj výsledná farba na týchto miestach tmavšia. Samotná prírodná henna môže byť tmavšej farby použitím nechemických zložiek. Dovolili sme si naše telo dočasne ozdobiť rôznymi motívmi z prírody a obľube sa tešili i moderné efektné kresby. Keď práve čítate tieto riadky, vzniknutá chemická reakcia stratila na sile, a naše tetovania sa s pokožky stratili... .

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Žaškov
        • +421 911 372 975
        • +421 435 892 235
        • Školská 219/3 027 21 Žaškov 02721 Žaškov Slovakia
        • Email MŠ: mszaskov@gmail. com Telefón.: 043/ 5892 270 Adresa MŠ: Matúšovská 474/4 027 21 Žaškov
        • Telefón.: 043 / 5892 271
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje