• Novinky

            • Výtvarný odbor ZUŠ P. M. Bohúňa

            • Žiaci, ktorí majú záujem v budúcom školskom roku o kreslenie, maľovanie, modelovanie a objektovú tvorbu nezabudnite sa prihlásiť elektronickou prihláškou prostredníctvom rodičov na výtvarnú výchovu na stránke ZUŠ P. M. Bohúňa www.zuspmb.sk

               

              Ďakujem!   

              Mgr. Daniel Marček, učiteľ výtvarného odboru ZUŠ P. M. Bohúňa

            • HA1 Spoznávame a spracúvame materiály z prírody: Vtáčie búdky

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1 Spoznávame a spracúvame materiály z prírody: Vtáčie búdky.

              Pri výrobe mini domčekov pre vtáčiky sme využili prírodný materiál – drevo. Vopred pripravené napílené jednotlivé diely vtáčej búdky z preglejky sme si vylúpli z rámu. Temperovými farbami sme si ich vymaľovali podľa vlastnej fantázie. Po zaschnutí farieb sme ich poskladali a zafixovali priesvitným lakom v spreji. Nakoniec sme prevliekli špagát na zavesenie. Keďže sme využili svoju zručnosť, predstavivosť a kreativitu, každá búdka bola originálna a jedinečná.

            • HA1 - Poznávame a spracúvame materiály z prírody: Vtáčie búdky

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1 - Poznávame a spracúvame materiály z prírody: Vtáčie búdky.

              Skladacia vtáčia búdka z drevovláknitej tenkej dosky, ľahko montovateľná, ktorej zloženie bolo skvelou zábavou. Roztomilou sa však stala až vo farebnom prevedení. Skvelá ekologická dekorácia, ktorá oživí každý interiér. Žiaci prejavili svoju zručnosť, šikovnosť a kreativitu. Naše búdky sú šetrné k životnému prostrediu, sú vyrobené z ekologických materiálov a použili sme netoxické farby. Búdky krášlia naše balkóny, verandy a okná. Milá, malá aktivita vďaka ktorej sme prežívali veľkú radosť, ktorá vznikala pod rukami našich šikovných žiakov.

            • HA1- Spoznávame a spracúvame materiály z prírody: Rámik

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1- Spoznávame a spracúvame materiály z prírody: Rámik.

              Aktivita bola zameraná na podporu rozvoja prírodovednej gramotnosti. Prostredníctvom aktivity sme viedli deti k tomu, aby u nich rástol pozitívny vzťah k prírode. Pred danou aktivitou sme boli so žiakmi pozbierať rôzne odumreté časti prírody- kôra stromov, konáre, skalky, kvety, listy,... Úlohou žiakov bolo, aby si vytvorili rámik, ktorý bude vyzdobenými práve materiálnymi z prírody. Do rámiku vložili obrázok, ktorý nakreslili. Pri tvorbe obrázku sme deťom zadali pokyn- nakresli, čo ťa napadne, keď sa povie príroda.

            • HA1 Spoznávame a spracúvame materiály z prírody: Púpava

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1 Spoznávame a spracúvame materiály z prírody: Púpava.

              V tejto aktivite sme sa venovali rastlinkám, ktoré majú liečivé účinky – bylinky. S deťmi sme sa rozprávali aké bylinky poznajú a na čo sa používajú. Na obrázku sme si ukázali rastlinku, ktorú deti pomenovali – púpava. Rozprávali sme sa o tejto rastlinke (kde všade ju nájdeme, ako vyzerá, a z akých častí sa skladá). Povedali sme si aké má liečivé účinky a načo sa jednotlivé časti rastlinky používajú. Spoločne sme si tento „slnečný“ jarný kvietok vytvorili: pomocou servítky, na ktorú sme si nakreslili väčšie a menšie kruhy, ktoré sme vystrihli, v strede zapli zošívačkou, prilepili na papier a následne jednotlivé vrstvy servítky rukami stláčali a vytvárali tak 3D kvietok. Ostatné časti rastliny sme dokreslili. Vznikla nám tzv. púpavová lúka.

            • HA1 Spoznávame a spracúvame materiály z prírody: Máj, lásky čas

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1 Spoznávame a spracúvame materiály z prírody: Máj, lásky čas.

              V tejto aktivite sme si zopakovali hlavné znaky jari i jarné mesiace – marec, apríl, máj. A práve máj, je ten mesiac, ktorý sme opisovali. Porozprávali sme si ako sa správa príroda, ako všetko ožíva a prebúdza sa k životu, ako všetko rozvoniava, zvieratká sa rodia a slniečka je viac a viac. Spoločne sme si porozprávali aké sviatky oslavujeme práve v tento mesiac – 1. máj – Sviatok práce, 3. máj – Deň slnka, 4. máj – Deň hasičov, 8. máj – Deň víťazstva nad fašizmom, 10. máj – Svetový deň Pohybu ku zdraviu, 18. máj – Medzinárodný deň múzeí....Za najdôležitejší znak sme si však pripomenuli, že máj je mesiacom lásky. Porozprávali sme si o zvykoch, ktoré sa tradujú aj v našej obci (stavanie májov, bozkávanie sa pod čerešňou...) Na záver sme si vyrobili obrázok so srdiečkom v strede, ktoré je symbolom lásky, ale i priateľstva a porozumenia.

            • HA1 Spoznávame a spracúvame materiály z prírody: Na gazdovskom dvore – Bylinky a koreniny v kuchyni.

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1 Spoznávame a spracúvame materiály z prírody: Na gazdovskom dvore – Bylinky a koreniny v kuchyni..

              Rozkošatené kríčky čerstvých zelených vňatí a byliniek poteší každú kuchárku. Naši žiaci sa naučili ako môžeme bylinkami a korením pokrmy osviežiť, rozvoňať, dochutiť, ale aj oživiť čerstvými enzýmami či vitamínmi, ktorými sú zelené lístky priam nabité. Už vieme, že každé tradične sušené korenie, aj čerstvé zelené bylinky a vňatky často obsahujú nielen ozdravné až liečivé či dezinfekčné substancie, ale dokonca i konzervačné a antioxidačné látky. Ich pridaním do pokrmu v primeranom množstve jeho ozdravnú hodnotu podstatne zvýšime. V tradičnom sušenom korení sa vyskytuje množstvo chuťových, vôňových i fyziologicky a liečebne účinných látok, ktoré nám mnohými spôsobmi prospievajú. Keďže vysušením sa tieto látky skoncentrovali, dokonca niekedy až na hranicu rizika (alkaloidy), ich dávkovanie musí byť opatrnejšie. Čerstvých byliniek, ktoré neraz obsahujú 80 – 90 % vody, si zasa, naopak, môžeme pridať do jedla podstatne viac. V školskej bylinkovej záhradke sme využili prvé teplé dni a ošetrili väčšinu našich zelených vňatiek ako pažítku, ligurček, medovku, mätu, bobkový list, šalviu, rozmarín a oregano. Nasadili i nové: stéviu, petržlen, bazalku, kôpor, majorán a spoznávali ďalšie sušené koreniny: bobkový list, zázvor, voňavé klinčeky, škoricu, muškátový orech a kvet, aníz, kari, estragón, fenikel, rascu, vanilku, čierne korenie, koriander, badián, papriku, šafran a ich zmesi. Bylinky sa stali každodennou súčasťou života, či už pre ich príjemnú chuť, vôňu, alebo liečivú silu. Sú súčasťou mnohých receptov, ale často sa využívajú pre ich liečivú silu. Ich popularita neklesá, zdôraznili sme si ich význam a benefity, ktoré majú na ľudské telo. Tieto rastlinky sú cenené takmer v každej časti sveta v rôznych kultúrach, preto by bola škoda nezaradiť ich medzi každodenné potraviny v našej kuchyni.

            • HA 1 - Mesiac v školskej knižnici: Deň matiek

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA 1 - Mesiac v školskej knižnici: Deň matiek.

              Mesiac máj je charakteristický nielen nádherne rozkvitnutou prírodou, ale je aj sviatkom našich mamičiek a starých mám. Aj naši najmenší žiaci chceli urobiť radosť svojim mamičkám, babičkám a starým mamám a vyjadriť im, ako veľmi ich ľúbia a poďakovať sa im za všetku lásku a starostlivosť. Rozhodli sa vyrobiť im pozdravy s veľkým červeným srdiečkom a peknou básničkou. Pri hľadaní vhodnej básničky pre mamičku sa deti inšpirovali básničkami, ktoré našli v zaujímavých knižkách v našej školskej knižnici.

            • HA 1 - Mesiac v školskej knižnici: Čítanie bájok v prírode

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA 1 - Mesiac v školskej knižnici: Čítanie bájok v prírode.

              Na podporu rozvoja pozitívneho vzťahu k čítaniu sme žiakom pripravili aktivitu v prírode, kde cieľom bolo, aby si si uvedomovali, že čítať nemusíme len za školskými lavicami. So žiakmi sme sa presunuli do školskej záhrady, kde sme si vzali rôzne knihy- BÁJKY. Taktiež sme si vzali aj deky, na ktorých si žiaci voľne čítali. Vybrali sme bájky skrz toho, že každá bájka obsahuje poučenie. Dané poučenie sme si prečítali a viedla som žiakov k tomu, aby ho dokázali vysvetliť. V prípade, že mu nerozumeli, som ho vysvetlila ja. Po prečítaní príbehov sme sa zahrali rôzne pohybové hry (deka, hádaj kto som, o kom o čom,...)

            • HA 1 - Mesiac v školskej knižnici: Čítanie básničiek od Milana Rúfusa

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA 1 - Mesiac v školskej knižnici: Čítanie básničiek od Milana Rúfusa.

              Aktivita sa zameriavala na podporu žiakov k pozitívnemu vzťahu k literatúre. Pre žiakov sme si pripravili rôzne básne od známeho spisovateľa Milana Rúfusa. Básne sme čítali. Aj ja aj žiaci. Po každej básni sme si povedali obsah a taktiež sme si rozobrali báseň po formálnej stránke- rýmy, odsek,... Súčasťou aktivity bola aj tvorba fotorámika. Žiaci si obkreslili fotorámik. Následne ho dozdobili gombičkami. Do rámika vložili svoju fotografiu alebo fotografiu svojej rodiny. Na záver aktivity sme sa naučili krátku báseň o rodine.

            • HA1 - Fyzikálne a chemické pokusy Obrúsky z včelieho vosku

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1 - Fyzikálne a chemické pokusy Obrúsky z včelieho vosku.

              20.5. si pripomíname svetový deň včiel. Včiel a včelstiev na svete ubúda, najmä aktivitou človeka. S deťmi sme sa rozprávali o dôležitom postavení včely o produktoch a možnostiach využitia. Z včelieho vosku, sme pripravili voskové obrúsky, ktoré možno využívať opakovane. Na balenie desiaty, zvyškov zeleniny a ovocia. Bavlnenú latku sme rozstrihali na štvorce s dĺžkou 35 cm. Na látku sme rovnomerne rozložili vosk, priložili papier na pečenie a pomaly sme po povrchu prechádzali žehličkou až kým sa vosk neroztopil. Pripravené obrúsky sme nechali vysušiť na šnúre.

            • HA1- Fyzikálne a chemické laboratóriá: Pokusy

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1- Fyzikálne a chemické laboratóriá: Pokusy.

              Náučnou a hravou formou sme sa oboznámili s pokusmi, ktoré si žiaci môžu vyskúšať aj v domácom prostredí. Najprv sme si pozreli náučné video s rôznymi veľmi zaujímavými pokusmi, v ktorom boli pokusy ako- plávajúce vajíčko v slanej vode, vystrekujúca coca cola po vhodení mentosky, miznúci polystyrén po vložení do acetónu, fialová coca-cola po vsypaní hypermangánu a rôzne ďalšie. Všetky pokusy boli robené s dostupných pomôcok a ingrediencií, takže tie čo sme neurobili v škole si mohli žiaci vyskúšať doma. Následne sme sa s týmito pokusmi oboznámi formou rozhovoru, kvízu, tajničky a aktivít v triede. Potom sme sa presunuli na školský dvor, kde sme si niektoré pokusy vyskúšali na vlastnej koži.

            • HA1 - Fyzikálne a chemické pokusy: Cukríková genetika – dedičnosť

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1 - Fyzikálne a chemické pokusy: Cukríková genetika – dedičnosť.

              Dedičnosť sa dá vysvetliť mnohými spôsobmi. Naši ôsmaci zvládli teoretické vedomosti tejto témy na výbornú. Avšak stále prichádzali rôzne zaujímavé otázky. Počas aktivity sme sa vrátili k témam dedičnosť a genetika. Skončili sme s gumenými medvedíkmi a nechali sme sa inšpirovať internetom. Podarilo sa nám zábavnou formou odľahčiť ťažké a náročné poučky. Zažili sme super zábavu. Je isté, že zo semien duba bude dub, že z mláďaťa mačky bude mačka. Potomkovia sa môžu od svojich rodičov líšiť ale môžu sa aj podobať. Sú to prejavy dedičnosti. Každý rodič odovzdáva svojim potomkom vlastnosti svojich rodičov, svojich prarodičov atď. Keď že sa tieto vlastnosti kombinujú vznikajú rozdiely medzi potomkami. Tajomstvo farby očí - hnedá, modrá a zelená patria k najbežnejším farbám očí, ale sú ľudia, ktorí majú oči šedé, šedomodré, svetlo hnedé aj čierne... a tak nás často zaujíma, čo vôbec určuje farbu očí? Vysvetlenie nie je tak jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Farbu očí dieťaťa určuje nielen farba očí matky a jej partnera, ale aj informácie našich predkov, ktoré sú v génoch každého z nás zaznamenané. Už ste niekedy rozmýšľali nad tým, po ktorom rodičovi ste zdedili krásu a po ktorom zas múdrosť? Aké vlastnosti máme teda od otca a aké od matky? Kvalita zubov? Inteligencia? Choroby? Výška a váha? Jamky v lícach a kučeravé vlasy? Naši ôsmaci už vedia.

            • HA1- Beseda s autorom: Na besede so spisovateľkou

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1- Beseda s autorom: Na besede so spisovateľkou.

              My, šiestaci, sme sa v Oravskej knižnici A. Habovštiaka v Dolnom Kubíne stretli so slovenskou spisovateľkou Lenou Riečanskou. Dozvedeli sme sa, že pani spisovateľka sa venuje tvorbe pre deti a mládež, ale taktiež aj pre dospelých. Žije v Bratislave, je veľmi empatická a romantická, miluje poéziu, beletriu, divadlo, balet, operu a folklór. Má rada dobrodružstvo, rada cestuje a spoznáva nové miesta a ľudí. Pani Riečanská nám veľmi zaujímavým spôsobom a s dávkou humoru priblížila svoju tvorbu, umožnila nám prelistovať si jej knihy s peknými ilustráciami. Porozprávala nám, ako sa „rodí“ kniha, koľko času strávi pri písaní kníh, a ako spolu s hlavnými hrdinami svojich knižných príbehov prežíva ich osudy. Po besede s pani spisovateľkou sme tento zaujímavý deň „zakončili“ na Námestí P .O. Hviezdoslava, kde sme si pozreli putovnú výstavu „Po 2. svetovej vojne“, ktorú taktiež pripravila Oravská knižnica A. Habovštiaka. Prečítali sme si o životných osudoch ľudí, ktorým boli odopierané základné ľudské práva a takmer aj to najdôležitejšie, právo na život.

            • Plavecký výcvik

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Plavecký výcvik.

              Deti zo staršej skupiny chodili celý týždeň na plavecký výcvik, ktorý bol v spolupráci s plaveckou školou „Tulipánik“. Deti sa hravou formou zoznamovali s vodným prostredím, s technikou správneho dýchania. Hrali sa vo vode rôzne hry, hry s loptou, hrali sa na vodníkov, potápačov. Na konci deti získali „mokré vysvedčenie „za ich usilovnosť a plavecké výkony. Plavecký výcvik mal úspech, naše deti z neho mali radosť a dúfame, že naň budú dlho v dobrom spomínať.

            • Odkiaľ k nám prišli korbáčiky

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Odkiaľ k nám prišli korbáčiky.

              Ako deti postupne prichádzali ráno do MŠ zhotovovali si z vystrihnutých časti lepením podľa pokynov učiteľky papierovú kravičku. Potom sme sa presunuli do sveta hádaniek, naše šikovné deti uhádli všetky tri hádanky, ktoré domáce zvieratká nám dávajú mliečko. Kravička, ovečka a kozička. Následne sme sa s deťmi rozprávali o tom aké je náročné dojenie. Vysvetlili sme si celý postup získavania mlieka . Deti poznali a vymenovali, čo všetko sa dá z mliečka vyrobiť, mali sme aj ukážky mliečnych výrobkov a nasledoval postup ako sa vyrába syr a z neho korbáče. Deti porozumeli všetkému a zároveň zhodnotili, že je to ťažká práca a záslužná. Hotové korbáčiky aj ochutnali.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Žaškov
      • +421 911 372 975
      • +421 435 892 235
      • Školská 219/3 027 21 Žaškov 02721 Žaškov Slovakia
      • Email MŠ: mszaskov@gmail. com Telefón.: 043/ 5892 270 Adresa MŠ: Matúšovská 474/4 027 21 Žaškov
      • Telefón.: 043 / 5892 271
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje