• Novinky

            • Zber papiera

            • Vážení rodičia, milí žiaci,

              pripomíname, že zajtra 27.5.2022 sa v čase od 7:00-9:00 uskutoční zber papiera. Po tejto akcii budú prebiehať aktivity zamerané na ochranu života a zdravia, ochrany životného prostredia. Koniec akcie pre žiakov 1. stupňa je o 11:35, pre žiakov 2. stupňa o 12:30. ŠKD a ŠJ fungujú v bežnom režime.

            • Posledné zbohom

            • S hlbokým zármutkom Vám oznamujeme, že dňa 21.5.2022 nás navždy opustila naša milovaná kolegyňa Mgr. Milota Baricová. Posledná rozlúčka sa uskutoční dňa 24.5.2022 o 15:00 v evanjelickom kostole v Istebnom.

              Navždy ostáva v našich srdciach.

            • Hasiči

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hasiči.

              Dňa 4. mája si hasiči na celom Slovensku pripomínajú sviatok sv. Floriána.Aj my sme strávili tento deň spolu s našimi hasičmi, ktorí si pre nás pripravili pekné dopoludnie. Deti poznali hasičskú uniformu ale aj špeciálny oblek na hasenie požiaru,hasičskú prilbu a hadice.Prezreli sme si kompletnú výbavu hasičského auta a priblížili im tak prácu, ktorú vykonávajú.Na záver si deti vyskúšali striekanie vody, a povozili nás v aute, ktoré sa im najviac páčilo.

            • Kravička Klára

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kravička Klára.

              Deti zo staršej skupiny sa vybrali pozrieť kravičku „Kláru“ do poľnohospodárskeho družstva vo Veličnej, o ktorú sa poctivo starali cez interaktívny program na IKT tabuli. Veľmi sa na túto návštevu tešili. Oboznámili sa so starostlivosťou o zvieratá, s priestorom, v ktorom kravičky prežijú celý svoj život. Pozorovali ako sa kravičky kŕmia, ako trávia deň, čo papajú, kde oddychujú a ako ich doja. Ochutnali aj čerstvý kravský syr. V množstve kravičiek hľadali tú našu Kláru. Po dlhom pozorovaní a hľadaní sme ju v stáde našli. Bola taká krásna a spokojná, ako ju deti poznali z IKT programu.

            • Oznámenie o riaditeľskom voľne

            • Riaditeľka ZŠ s MŠ Žaškov v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní / školský zákon/ a o zmene a doplnení niektorých zákonov podľa § 150 odsek 5 z organizačných  dôvodov- Testovanie 5- 2022,  udeľuje riaditeľské voľno dňa 18. 05. 2022 / streda /  žiakom 6. až  9. ročníka.Vyučovanie bude v bežnom režime pokračovať od 19. 5. 2022 / štvrtok/.

            • HA1- Spoznávame a spracúvame materiály z prírody Liečivé rastliny

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1- Spoznávame a spracúvame materiály z prírody Liečivé rastliny.

              Na začiatku našej aktivity sme so žiakmi viedli rozhovor o tom, čo sú to liečivé rastliny, aké liečivé rastliny poznajú a či už niekedy pili čaj z takýchto rastlín. Potom sme sa pustili do spoznávania 10 liečivých rastlín formou prezentácie (v ktorej boli základné informácie o danej rastlinke, ale aj jej fotky) a názornej ukážky (do lavice som dala kolovať vrecko s nasušenou rastlinkou o ktorej sme v danej chvíli hovorili), ktorú si mohli ovoňať ale aj ohmatať. Podrobne sme preštudovali- prvosienku jarnú, podbeľ lekársky, žihľavu dvojdomú, materinu dúšku, šalviu lekársku, dobrú myseľ, mätu piepornú, levanduľu, nechtík lekársky a repík lekársky. Následne žiaci vypracovali náučnú kartu so všetkými desiatimi rastlinami, do ktorej zaznamenali význam danej rastliny, ale ja jej podobu. Na záver aktivity sme si z jednotlivých rastlín uvarili čaj a tak mohli aj ochutnať chuť jednotlivých liečivých rastlín.

            • HA1- Spoznávame a spracúvame materiály z prírody Lapače snov

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1- Spoznávame a spracúvame materiály z prírody Lapače snov.

              Na začiatku našej aktivity sme so žiakmi viedli rozhovor o tom, čo to vlastne lapače snov sú a či sa s nimi už niekde stretli. Potom sme si pochystali materiál a pomôcky potrebné na tvorenie. Materiál potrebný na výrobu lapača snov – papierový tanier, rôznofarebné bavlnky, rôzne farebné výrezy z penového papiera. Pomôcky, ktoré sme využili- nožnice, vyrezávač dierok, tvorivého ducha a šikovné ruky. Žiaci si najprv s pomocou starších žiakov vystrihli stred taniera tak, aby im ostal dosť široký okraj na ďalšie tvorenie. Do okraja z vnútornej strany vyrazili dierky, vždy dve oproti sebe. Následne prevliekali farebnú bavlnku cez dierky rôznymi smermi, čím vytvorili farebnú pavučinu. Ďalším krokom bolo vyrazenie troch dierok na spodnej, vonkajšej strane tanierika. Do týchto dierok si naviazali tri rôzne farebné bavlnky v rôznych dĺžkach, na ktoré potom navierali všelijaké penové tvary. Takto nám vznikli veľmi zaujímavé, farebné lapače snov.

            • HA1 Spoznávame a spracúvame materiály z prírody Zázračná fazuľka

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1 Spoznávame a spracúvame materiály z prírody Zázračná fazuľka.

              V tejto aktivite sme sa zahrali na záhradkárov a pestovateľov. Najskôr sme si zopakovali hlavné znaky jari (aké je jarné počasie, dni, vtáčiky prilietavajú, ako sa zobúdza príroda, jarné sviatky, jarné mesiace, prvé jarné kvietky...) Pri jarných kvietkoch sme si porozprávali aj o rastlinkách, ktoré sadíme aj my v našich záhradkách (mrkva, burgyňa, kapusta, kaleráb...) Následne sme si ukázali ako rastú jednotlivé rastlinky, konkrétne na jednotlivých etapách rastu fazuľky – od semienka až po dospelú rastlinu s plodmi. Deti si vyskúšali, pomocou obrázkov, zaradiť jednotlivé etapy rastu fazuľky do správneho poradia. Zároveň si fazuľky zasadili do nádobiek, ktoré si podpísali. Pri sadení sme si rozprávali rozprávky, v ktorých sa spomínajú fazuľky. Najviac sa nám páčila rozprávka o zázračnej fazuľke, ktorá vyrástla na dvore chudobného chlapca Jacka, ktorý sa vyšplhal až na koniec a objavil tam nádherný zámok, obra a veľké bohatstvo. Takýto zámok si deti vymaľovali a zapichli do nádobky s fazuľkou. Na záver si svoje zasadené fazuľky poliali.

            • Od praveku po Keltov

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Od praveku po Keltov.

              OD PRAVEKU PO KELTOV – Po stopách dávnej minulosti je názov vzdelávacieho programu z ponuky Jar v múzeu, ktorý absolvovali naši piataci a šiestaci v Liptovskom múzeu v Ružomberku. Počas komentovanej prehliadky expozície praveku a včasnej doby dejinnej si deti vyrobili repliku diadému, vyskúšali si mletie na žarnove a replikou kosteného noža sa pokúsili pokrájať ovocie. Úspešne odpovedali aj na kvízové otázky týkajúce sa života Keltov, za čo si „vyslúžili“ aj veľkú pochvalu od pani lektorky, ktorá nás expozíciou sprevádzala. Deti si vyskúšali aj niekoľko starých remesiel: ručnú výrobu keramiky, prišívanie puklíc na kožený pás, prácu s drôtom pri zhotovení drobných šperkov, ručné tkanie na rámiku a zhotovenie odtlačkov keltských mincí technikou frotáž. Z múzea sme odchádzali plní príjemných zážitkov z kreatívnych aktivít, ktoré nám pomohli lepšie spoznať dobu, v ktorej sa jednotlivé činnosti praktizovali.

            • HA1- Mesiac v školskej knižnici Pátrame po knihách

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1- Mesiac v školskej knižnici .

              Aktivita bola zameraná na podporu rozvoja čitateľskej gramotnosti. Pre žiakov sme sa pripravili rôzne didaktické hry, ktorými sme poukázali na to, že daná gramotnosť sa môže rozvíjať rôznymi spôsobmi. Prvou didaktickou hrou bolo- Vrecúško s tajomstvom. Do papierových vrecúšok sme napísali krátke riekanky a úryvky z rôznych rozprávok. K textu sme priložili obrázok, ktorý charakterizoval knihu, z ktorej bol úryvok. Úlohou dieťaťa bolo, aby podľa týchto indícií našlo knihu. Druhou aktivitou bola didaktická hra- Audionahrávky a filmy. Cieľom aktivity bolo motivovať žiakov k čítaniu aj prostredníctvom audionahrávky knihy alebo filmu. Po každej ukážke sem sa so žiakmi porozprávali a následne sme hľadali knihu, z ktorej sme vybrali danú nahrávku. Keď sme knihu našli, prečítali sme si z nej. Poslednou hrou bola hra- Dobre vedieť. Žiaci sa rozdelili do dvoch skupín. Ich cieľom bolo, aby počas kvízu získali pre skupinu čo najviac bodov. Pre žiakov sme pripravili 9 kategórií, v ktorých sa nachádzali otázky zamerané na hlavné postavy, autorov, rôzne situácie a pod. Skupina, ktorá vedela odpovedať, zdvihla ruku. Vyhralo družstvo, ktoré malo najviac bodov. V závere aktivity sme si pozreli bábkové divadlo.

            • HA1- Naše knižnice Na návšteve knižnice v Ružomberku

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1- Naše knižnice Na návšteve knižnice v Ružomberku.

              My - piataci a šiestaci – sme mali možnosť v jeden aprílový deň navštíviť detské oddelenie Mestskej knižnice v Ružomberku. V knižnici nás srdečne privítala milá pani lektorka, ktorá nás najprv „previedla“ priestormi detského oddelenia knižnice a vysvetlila nám, ako ich knižnica „funguje“, ako (a podľa čoho) sú jednotlivé knižky zatriedené do jednotlivých regálov. Po prehliadke knižnice nás „ v rozprávkovom zákutí“ čakali vzdelávacie aktivity týkajúce sa rozprávok. Popri rozprávaní pani lektorky, sme riešili aj rôzne kvízové úlohy a rozprávkové hádanky. Zistili sme, že naše vedomosti o ľudových a autorských rozprávkach sú celkom dobré, takže spokojní a plní príjemných zážitkov sme cestovali domov - na Oravu.

            • HA1- Spoznávame a spracúvame materiály z prírody Kraslice

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1- Spoznávame a spracúvame materiály z prírody Kraslice.

              Tentoraz trochu netradičné, o niečo väčšie, vyrobené netradičnou technikou – kašírovaním. Využili sme odpadový materiál - starý novinový papier. Ten sme pomocou zmesi, vyrobenej zo škrobu a vody, nanášali na nafúknutý balón v niekoľkých vrstvách. Po zaschnutí sme kraslicu natreli bielou farbou a vyzdobili servítkami. Všetko sme zafixovali lakom, pripevnili mašle a netradičné kraslice môžeme využiť na veľkonočné aranžovanie.

            • HA1- Spoznávame a spracúvame materiály z prírody Zajačik

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1- Spoznávame a spracúvame materiály z prírody Zajačik.

              Papierový obrúsok, gumka, bambuľky, drevo z brezy ako podložka, mach je materiál, z ktorého sme si vyrobili zajačika ležiaceho v machu. Najskôr sme sa vybrali do prírody, pohľadať kúsky machu. Potom sme papierovú servítku stočili do valčeka, valček sme zložili na polovicu, kraje valčeka vytvorili uši, a gumkou sme oddelili hlavu od tela, prilepili sme chvost a nakreslili nos a oči. Na drevenú podložku sme nalepili mach a do machu sme prilepili zajačika. Na záver sme sa zahrali pohybovú hru Zajačik do lesa.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Žaškov
      • +421 911 372 975
      • +421 435 892 235
      • Školská 219/3 027 21 Žaškov 02721 Žaškov Slovakia
      • Email MŠ: mszaskov@gmail. com Telefón.: 043/ 5892 270 Adresa MŠ: Matúšovská 474/4 027 21 Žaškov
      • Telefón.: 043 / 5892 271
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje