• Novinky

            • Podmienky prijímania detí do materskej školy ZŠ s MŠ Žaškov

            •  

              Na predprimárne vzdelávanie v materskej škole sa prijíma spravidla dieťa od troch do šiestich rokov jeho veku, výnimočne, ak sú vytvorené vhodné kapacitné, personálne, materiálne a iné podmienky, možno prijať dieťa od dvoch rokov veku.

              Na predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijíma

              • dieťa, ktoré dovŕšilo piaty rok veku do 30. augusta kalendárneho roku, teda dieťa ktoré bude plniť povinné predprimárne vzdelávanie, 
              • dieťa, ktoré dovŕšilo šesť rokov veku, ale nedosiahlo školskú spôsobilosť a pokračuje  v plnení povinného predprimárneho vzdelávania,
              •  dieťa, ktorého zákonný zástupca má záujem o jeho predčasné plnenie povinného predprimárneho vzdelávania (na základe odovzdanej žiadosti zákonného zástupcu, súhlasného vyjadrenia všeobecného lekára pre deti a dorast a súhlasného vyjadrenia zariadenia pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie.

              Do materskej školy sa prijímajú deti na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu. Deti sa prijímajú do materskej školy v termíne Zápisu detí do materskej školy, rodič môže odovzdať prihlášku aj počas kalendárneho roka. Počas vypísaných dní  zápisu má možnosť rodič s dieťaťom navštíviť materskú školu a zoznámiť sa so zariadením.

              Ak to umožňuje voľná kapacita materskej školy, môže byť dieťa prijaté  aj v priebehu školského roka.

               

              Dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami - zákonný zástupca predloží okrem žiadosti a potvrdenia o zdravotnom stave dieťaťa aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

              Zákonný zástupca môže podať žiadosť: osobne v materskej škole,  poštou, e-mailom  na adresu mszaskov@gmail.comriaditelzaskov@gmail.com    (naskenovaná, podpísaná žiadosť spolu potvrdením o zdravotnej spôsobilosti a údaji o očkovaní), alebo prostredníctvom elektronického podania do elektronickej schránky.

              Žiadosť  o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie je možné stiahnuť  na webovom sídle školy, alebo osobne vyzdvihnúť v materskej škole, Povinným údajom žiadosti je Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa všeobecného lekára pre deti a dorast.

              O prijatí dieťaťa do materskej školy rozhoduje riaditeľka ZŠ s MŠ podľa § 5 ods. 14 písm. a) zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov a postupuje sa v zmysle vyhlášky č. 541/2021 Z.z.

              Ostatné podmienky:

              V prípade zvýšeného záujmu zákonných zástupcov o prijatie detí do materskej školy ZŠ s MŠ Žaškov  a po prijatí všetkých detí, ktoré budú v danom roku plniť povinné predprimárne vzdelávanie, riaditeľka ZŠ s MŠ Žaškov na základe žiadosti zákonného zástupcu príjme do naplnenia kapacity materskej školy prednostne:

                • deti, ktoré nie sú prijaté do inej materskej školy
                • ktoré majú osvojené základné hygienické a samoobslužné návyky a sú primerane samostatné (nemá plienky, fľašu, cumlík, samostatne sa naje lyžicou, napije z pohára, používa WC, vie si umyť ruky, obliecť základné časti odevu, obuť sa)
                • deti s trvalým pobytom v obci Žaškov
                • ostatné, v závislosti od voľnej kapacity podľa veku dieťaťa

                                            

            • HA1 - Mesiac v školskej knižnici Deň ľudovej rozprávky

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1 - Mesiac v školskej knižnici Deň ľudovej rozprávky.

              Deň ľudovej rozprávky patrí 16. marcu a vznikol v rámci kampane Slovensko Dobšinskému pri príležitosti 180. výročia jeho narodenia. Naším popoludním v knižnici sme si pripomenuli tohto významného zberateľa i vydavateľa ľudovej slovesnosti. Zbieral nielen slovenské ľudové rozprávky ale aj piesne, rečňovanky i vyčítanky. Prezentáciou sme si priblížili jeho životné osudy, rodinné vzťahy i literárnu tvorbu, najmä jeho Prostonárodné slovenské povesti. Deti zaujalo, že práve jeho rozprávka Ružová Anička sa ako jediná dostala medzi 100 najkrajšich rozprávok sveta. Dievčatá zo 6. ročníka mladším prečítali rozprávočku Jelenček. No okrem nej so zaujatím čítali z knižky Slovenské ľudové rozprávky podľa svojho výberu- Beronu, O hlúpej žene, Zakliata hora, Janko Hraško či O troch grošoch. V krátkom kvíze deti dokázali, že v poznávaní rozprávkovej klasiky sú skvelé. S prehľadom a pohotovo spoznávali ilustrácie rozprávok Soľ nad zlato, O medovníkovom domčeku, Popoluška, O červenej čiapočke, Šípková Ruženka a iné. Na záver si všetci z podujatia odniesli nápadité záložky do kníh, ktoré im pripravili starší spolužiaci na hodinách výtvarnej výchovy. Spoločne sa zhodli na tom, že sa už teraz tešia na budúce stretnutie s knihou.

            • HA 1 Mesiac v školskej knižnici- Kašírovanie sliepočiek

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA 1 Mesiac v školskej knižnici- Kašírovanie sliepočiek.

              Veľká noc je najväčším kresťanským sviatkom v roku a zároveň oslavou príchodu jari a jej prebúdzania. Predstavuje nielen množstvo tradícií a zvykov, ale aj veľa zábavy, osláv. Pre deti sú tieto sviatky vzácne. Tešia sa na ne, lebo sú naplnené prípravami a zaujímavými činnosťami. Patria k nim maľované vajíčka, kuriatka, sliepočky, zajačiky ale aj šibanie a oblievanie či príprava chutných jedál. My sme si ich pripomenuli tvorivou činnosťou. Technikou kašírovania sme urobili veľkonočné sliepočky, ktorými sme vyzdobili školskú chodbu. Niektorých zaujalo zdobenie kraslíc maľovaním, ba aj výroba papierových zajačikov. K Veľkej noci neodmysliteľne patria veľkonočné vinšovačky a básničky. Prečítali sme si, prečo je Veľká noc každý rok v iný dátum a o jej súvislosti s jarnou rovnodennosťou a splnom.

            • Hodina deťom

            • Hodina deťom je nadácia s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorá už 23 rokov, verejnou finančnou zbierkou organizovanou Nadáciou pre deti Slovenska,  pomáha deťom a mladým ľuďom v ich neľahkých životných situáciách. Každoročný výťažok zo zbierky putuje na podporu rôznych užitočných a jedinečných projektov, ako je vzdelávanie, bezpečné prostredie a osobný rozvoj a rast detí...

              Hodina deťom sa tento rok zamerala cielene na pomoc deťom, ktoré vyrastajú len s jedným rodičom. A preto, sa aj  tento rok  naša škola  rozhodla zapojiť do finančnej zbierky, podporiť tento projekt a spraviť tak niečo veľké pre tých najmenších.  Zbierka sa koná 3. 5. 2022 v priestoroch školy – hlavná chodba,  v čase od 14.30 do 17.00, kde môžete aj vy spoločne s nami podporiť tento projekt.  

            • HA1- Spoznávame a spracúvame materiály z prírody Jarná dekorácia

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1- Spoznávame a spracúvame materiály z prírody Jarná dekorácia.

              V súvislosti s blížiacou sa jarou sme si vyrobili závesnú dekoráciu s jarným motívom, ktorou si môžeme vyzdobiť stenu v detskej izbe. Použili sme na to farebné drevené paličky, ktoré sme tavnou pištoľou pospájali do tvaru oplotenia – záhradky. Spodnú časť oplotenia sme prekryli krepovým papierom, čím sme vytvorili „trávnatý porast“, na ktorý sme naliepali pestrofarebné jarné kvety, ale aj zvieratká – malé zajačiky a kuriatka. Na hornú časť záhradky sme upevnili špagát, aby bolo možné dekoráciu zavesiť na stenu.

            • HA1 Mesiac v školskej knižnici Na ceste nie si sám

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1 Mesiac v školskej knižnici Na ceste nie si sám.

              Na literárnej aktivite „Na ceste nie si sám“ sme sa venovali bezpečnosti v cestnej premávke. Prečítali sme si príbeh o zvieratkách, ako sa učili bezpečne prechádzať cez cestu. Potom sme sa zahrali na chodcov a dopravné prostriedky – učili sme sa rešpektovať semafor a orientovať sa na ceste podľa svetelnej signalizácie. Deti prostredníctvom edukačnej hry si osvojili základné pravidlá bezpečného prechádzania cez cestu na vyznačenom prechode pre chodcov.

            • Múzeum ručnej výroby papiera

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Múzeum ručnej výroby papiera.

              Naši ôsmaci sa vybrali na Liptov do obce Ludrová, kde sa v unikátnom múzeu dozvedeli nielen to, ako sa papier vyrábal kedysi bez použitia moderných prístrojov, ale papier si aj sami vlastnoručne vyrobili. Čo sme sa dozvedeli? Výroba papiera na Slovensku má už skoro 500-ročnú tradíciu. Od začiatku išlo o to, vyrobiť z vlákien rastlinného pôvodu uzavretý list splstením na site a odlúčením vody z listu papiera. Pri ručnej výrobe sa na to používali malé sitá, pomocou ktorých papiernik utváral papierový list. Od vzniku prvej ručnej papierne na Slovensku prešlo pomaly už 500 rokov. Za toto obdobie vzniklo 105 ručných papierní. Prvé správy o výrobe papiera máme z roku 1530. Prvá papiereň, o ktorej sa nám zachovalo množstvo archívnych dokumentov a listín je papiereň v Liptovskom Michale, ktorá bola založená v rokoch 1596 až 1606. Pán Juraj Tóth z Ludrovej nám históriu vývoja papiera do dnešnej podoby opísal neskutočne úžasnou a pútavou formou. Čo sme videli? Vo väčšej miestnosti na prízemí sú umiestnené zariadenia, ktoré slúžia na výrobu papiera. Najdôležitejším zariadením je holender: je to špeciálne vyrobený stroj, ktorý slúži na mletie surovín, ktoré sú potrebné na výrobu papiera. Potom sa tu nachádza drevená kaďa, ktorá je naplnená vodou, je tu aj lis, sitá a aj stojan na vysušenie. Na stene je vystavená schéma, z ktorej sa možno dozvedieť zaujímavé informácie o histórii výroby papiera. Mali sme možnosť vidieť papier vyrobený z ľanu, rebarbory, konope, zo slonieho trusu a iných materiálov.

            • HA1 - Poznávame a spracúvame materiály z prírody. Na gazdovskom dvore - Páračky.

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1 - Poznávame a spracúvame materiály z prírody. Na gazdovskom dvore - Páračky..

              Páranie peria bolo zvyčajne veselé. Bola to aj príležitosť na klebetenie, prekáranie sa i rozprávanie tajuplných či strašidelných príbehov. S touto tradíciou sme mali možnosť bližšie zoznámiť na našich páračkách. Pani Prachárová sa podelila o zážitky z mladosti, so záujmom sme počúvali rozprávanie o poriadne nafučaných perinách a vankúšoch, ktoré kedysi patrili do každej domácnosti. Nebola to však ľahká robota, pripraviť takúto parádu. Trvalo aj týždne či mesiace, kým sa človek mohol poriadne prikryť našuchorenou prikrývkou z peria. Tento proces výroby utužoval priateľstvá, prinášal smiech, ale aj roznášal klebety. Najdôležitejšie však bolo, že ľudia sa stretávali, zabávali pri práci, pomáhali si a spoločne prispeli i k venu pre dievky. Tam, kde sa chovali husi sa pri páraní peria stretávali ženy a dospievajúce dievčatá. S páraním sa začínalo v zimnom období, niekedy už na Katarínu, niekedy okolo Lucie, a pokračovalo sa až do obdobia fašiangov. Na páranie peria zväčša prichádzali susedky, známe z blízkeho okolia alebo rodinné príslušníčky. Párať sa začínalo večer okolo šiestej a nezriedka sa končilo aj o polnoci. Ak prišli chlapci na výzvedy, páranie sa ešte predĺžilo. Rozprávali sa klebety o miestnych, kto, kde, s kým... I v Žaškove máme mnoho krásnych tradícií na ktoré sme pyšní a tešíme sa na ďalšie pokračovanie aktivít „Na gazdovskom dvore“.

            • Aktivita HA1 z projektu Zvyšovanie gramotnosti Horenie ako chemická reakcia. Požiar a jeho hasenie

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Aktivita HA1 z projektu Zvyšovanie gramotnosti Horenie ako chemická reakcia. Požiar a jeho hasenie.

              Na vyučovaní chémie sme sa venovali zaujímavej téme – Horenie. Oboznámili sme sa so známym zvykom spojeným s posvätnosťou ohňa. Oheň ako oslava letného slnovratu, liečenie, veštenie i čarovanie. Téma ľudových rozprávok, povestí a piesní. Na základe chemického pokusu sme si priblížili chemickú reakciu, pri ktorej sa uvoľňuje svetlo a teplo. Skúmali sme a overovali tri podmienky horenia. Vyskúšali sme si hasiť požiar a oboznámili sa s druhmi hasiacich prístrojov. Ďakujeme, za možnosť, ktorú nám pre siedmakov a ôsmakov sprostredkoval Marian Lang. Naštudovali sme nové informácie, ktoré sme spojili s vedomosťami na vyučovaní chémie. Zoznámiť sa s požiarnou technikou i nahliadnuť do priestorov Hasičskej zbrojnice v Žaškove bola pre nás nová zaujímavá skúsenosť.

            • Deň Zeme

            • Deň Zeme je venovaný našej Zemi, ktorý sa každoročne koná 22.4. Aj my sme nezaháľali a s  našimi deťmi sme  vyčistili okolie MŠ, pozbierali odpadky, pohrabali trávu a v záhrade sme si pripravili vyvýšené záhony, kde budeme pestovať bylinky a zeleninu.

            • Konzultačný deň

            • Vážení rodičia !

              Dňa 3.5. 2022 / utorok/ sa v ZŠ s MŠ Žaškov uskutoční konzultačný deň prezenčnou formou. Bude prebiehať v čase od 14.30 do 17.30 v budove školy. K dispozícii Vám budú všetci pedagogickí zamestnanci školy. Využite možnosť prekonzultovať výchovno- vzdelávacie  výsledky Vašich detí.

              Tešíme sa na Vás !

            • Návšteva v ZŠ

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva v ZŠ.

              Naši predškoláci boli na návšteve v základnej škole. Zoznámili sa s budovou školy, telocvične aj jedálne. Navštívili aj ich budúcu pani učiteľku, ktorá ich všetkých pozdravila a privítala. Deti sa stretli aj s prvákmi, ich kamarátmi z materskej školy.

            • Všetkovedko alebo Všetkovedkov učeň?

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Všetkovedko alebo Všetkovedkov učeň? .

              Všetkovedko alebo Všetkovedkov učeň? Aj o takéto tituly bojovali niektorí žiaci 2., 3. aj 4. ročníka. Je to veľký súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími žiakmi na základných školách v rámci Slovenska.

              Ako to dopadlo? Tu sú naše výsledky:

              Pochvala patrí žiakom, ktorí získali Titul Všetkovedkov učeň, diplom a ceruzu:

              2. ročník: celkovo súťažilo 7 446 detí, max. počet bodov 168 Šimon Hollý – 105 bodov, 52. miesto

              3. ročník: celkovo súťažilo 6 840 detí, max. počet bodov 210 Lukáš Farkaš – 134 bodov, 60. miesto Sebastián Tomovčík – 124 bodov, 70. miesto Nela Mrišková – 119 bodov, 75. miesto Jakub Kubinda – 118 bodov, 76. miesto Stanka Žiaková – 112 bodov, 82. miesto Oliver Jamsila – 78 bodov, 116. miesto

              4. ročník: celkovo súťažilo 5 762 detí, max. počet bodov 210 Kristína Kazárová – 126 bodov, 68. miesto Michal Sokol – 126 bodov, 68. miesto Simon Kubis – 105 bodov, 89. miesto

              Titul Všetkovedko spolu s diplomom, ceruzou a batohom získal : náš štvrták Adam Hollý, ktorý získal 169 bodov a umiestnil sa na 27. mieste. Všetkým súťažiacim gratulujeme!

            • Pytagoriáda

            • V mesiaci december sa na našej škole uskutočnilo školské kolo pytagoriády. O túto súťaž býva medzi žiakmi záujem, pretože si môžu zmerať a navzájom porovnať svoje matematické vedomosti a zručnosti. Žiaci, ktorí postúpili do okresného kola sa začiatkom marca popasovali s náročnejšími úlohami v okresnom kole. Všetkým žiakom gratulujeme a prajeme ešte veľa úspechov v matematických súťažiach. Najväčšia graulácia však patrí žiakom 4. ročníka: Michalovi Langovi a Adamovi Hollému, ktorí boli úspešnými riešiteľmi aj v okresnom kole pytagoriády.

            • Aktivita HA1 z projektu Zvyšovanie gramotnosti Žirafa

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Aktivita HA1 z projektu Zvyšovanie gramotnosti Žirafa.

              Keďže marec je mesiac kníh, spoločne s deťmi sme sa rozhodli venovať túto aktivitu knihám – rozprávkam. Rozprávali sme sa aké knižky najradšej čítajú, ktoré sú ich najobľúbenejšie rozprávky. Pomocou hádaniek sme hádali jednotlivé rozprávky. Spoločne sme si prečítali príbeh o zoologickej záhrade – o žirafke Jasmínke. Urobili sme si pracovný list, v ktorom sme odpovedali, kreslili a vyplňovali informácie, ktoré sme sa dozvedeli z rozprávky. Nakoniec sme si žirafku Jasmínku vytvorili.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Žaškov
      • +421 911 372 975
      • +421 435 892 235
      • Školská 219/3 027 21 Žaškov 02721 Žaškov Slovakia
      • Email MŠ: mszaskov@gmail. com Telefón.: 043/ 5892 270 Adresa MŠ: Matúšovská 474/4 027 21 Žaškov
      • Telefón.: 043 / 5892 271
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje