• Novinky

            • HA1 - Poznávame a spracúvame materiály z prírody. Na gazdovskom dvore - Páračky.

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album HA1 - Poznávame a spracúvame materiály z prírody. Na gazdovskom dvore - Páračky..

              Páranie peria bolo zvyčajne veselé. Bola to aj príležitosť na klebetenie, prekáranie sa i rozprávanie tajuplných či strašidelných príbehov. S touto tradíciou sme mali možnosť bližšie zoznámiť na našich páračkách. Pani Prachárová sa podelila o zážitky z mladosti, so záujmom sme počúvali rozprávanie o poriadne nafučaných perinách a vankúšoch, ktoré kedysi patrili do každej domácnosti. Nebola to však ľahká robota, pripraviť takúto parádu. Trvalo aj týždne či mesiace, kým sa človek mohol poriadne prikryť našuchorenou prikrývkou z peria. Tento proces výroby utužoval priateľstvá, prinášal smiech, ale aj roznášal klebety. Najdôležitejšie však bolo, že ľudia sa stretávali, zabávali pri práci, pomáhali si a spoločne prispeli i k venu pre dievky. Tam, kde sa chovali husi sa pri páraní peria stretávali ženy a dospievajúce dievčatá. S páraním sa začínalo v zimnom období, niekedy už na Katarínu, niekedy okolo Lucie, a pokračovalo sa až do obdobia fašiangov. Na páranie peria zväčša prichádzali susedky, známe z blízkeho okolia alebo rodinné príslušníčky. Párať sa začínalo večer okolo šiestej a nezriedka sa končilo aj o polnoci. Ak prišli chlapci na výzvedy, páranie sa ešte predĺžilo. Rozprávali sa klebety o miestnych, kto, kde, s kým... I v Žaškove máme mnoho krásnych tradícií na ktoré sme pyšní a tešíme sa na ďalšie pokračovanie aktivít „Na gazdovskom dvore“.

            • Aktivita HA1 z projektu Zvyšovanie gramotnosti Horenie ako chemická reakcia. Požiar a jeho hasenie

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Aktivita HA1 z projektu Zvyšovanie gramotnosti Horenie ako chemická reakcia. Požiar a jeho hasenie.

              Na vyučovaní chémie sme sa venovali zaujímavej téme – Horenie. Oboznámili sme sa so známym zvykom spojeným s posvätnosťou ohňa. Oheň ako oslava letného slnovratu, liečenie, veštenie i čarovanie. Téma ľudových rozprávok, povestí a piesní. Na základe chemického pokusu sme si priblížili chemickú reakciu, pri ktorej sa uvoľňuje svetlo a teplo. Skúmali sme a overovali tri podmienky horenia. Vyskúšali sme si hasiť požiar a oboznámili sa s druhmi hasiacich prístrojov. Ďakujeme, za možnosť, ktorú nám pre siedmakov a ôsmakov sprostredkoval Marian Lang. Naštudovali sme nové informácie, ktoré sme spojili s vedomosťami na vyučovaní chémie. Zoznámiť sa s požiarnou technikou i nahliadnuť do priestorov Hasičskej zbrojnice v Žaškove bola pre nás nová zaujímavá skúsenosť.

            • Deň Zeme

            • Deň Zeme je venovaný našej Zemi, ktorý sa každoročne koná 22.4. Aj my sme nezaháľali a s  našimi deťmi sme  vyčistili okolie MŠ, pozbierali odpadky, pohrabali trávu a v záhrade sme si pripravili vyvýšené záhony, kde budeme pestovať bylinky a zeleninu.

            • Konzultačný deň

            • Vážení rodičia !

              Dňa 3.5. 2022 / utorok/ sa v ZŠ s MŠ Žaškov uskutoční konzultačný deň prezenčnou formou. Bude prebiehať v čase od 14.30 do 17.30 v budove školy. K dispozícii Vám budú všetci pedagogickí zamestnanci školy. Využite možnosť prekonzultovať výchovno- vzdelávacie  výsledky Vašich detí.

              Tešíme sa na Vás !

            • Návšteva v ZŠ

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva v ZŠ.

              Naši predškoláci boli na návšteve v základnej škole. Zoznámili sa s budovou školy, telocvične aj jedálne. Navštívili aj ich budúcu pani učiteľku, ktorá ich všetkých pozdravila a privítala. Deti sa stretli aj s prvákmi, ich kamarátmi z materskej školy.

            • Všetkovedko alebo Všetkovedkov učeň?

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Všetkovedko alebo Všetkovedkov učeň? .

              Všetkovedko alebo Všetkovedkov učeň? Aj o takéto tituly bojovali niektorí žiaci 2., 3. aj 4. ročníka. Je to veľký súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími žiakmi na základných školách v rámci Slovenska.

              Ako to dopadlo? Tu sú naše výsledky:

              Pochvala patrí žiakom, ktorí získali Titul Všetkovedkov učeň, diplom a ceruzu:

              2. ročník: celkovo súťažilo 7 446 detí, max. počet bodov 168 Šimon Hollý – 105 bodov, 52. miesto

              3. ročník: celkovo súťažilo 6 840 detí, max. počet bodov 210 Lukáš Farkaš – 134 bodov, 60. miesto Sebastián Tomovčík – 124 bodov, 70. miesto Nela Mrišková – 119 bodov, 75. miesto Jakub Kubinda – 118 bodov, 76. miesto Stanka Žiaková – 112 bodov, 82. miesto Oliver Jamsila – 78 bodov, 116. miesto

              4. ročník: celkovo súťažilo 5 762 detí, max. počet bodov 210 Kristína Kazárová – 126 bodov, 68. miesto Michal Sokol – 126 bodov, 68. miesto Simon Kubis – 105 bodov, 89. miesto

              Titul Všetkovedko spolu s diplomom, ceruzou a batohom získal : náš štvrták Adam Hollý, ktorý získal 169 bodov a umiestnil sa na 27. mieste. Všetkým súťažiacim gratulujeme!

            • Pytagoriáda

            • V mesiaci december sa na našej škole uskutočnilo školské kolo pytagoriády. O túto súťaž býva medzi žiakmi záujem, pretože si môžu zmerať a navzájom porovnať svoje matematické vedomosti a zručnosti. Žiaci, ktorí postúpili do okresného kola sa začiatkom marca popasovali s náročnejšími úlohami v okresnom kole. Všetkým žiakom gratulujeme a prajeme ešte veľa úspechov v matematických súťažiach. Najväčšia graulácia však patrí žiakom 4. ročníka: Michalovi Langovi a Adamovi Hollému, ktorí boli úspešnými riešiteľmi aj v okresnom kole pytagoriády.

            • Aktivita HA1 z projektu Zvyšovanie gramotnosti Žirafa

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Aktivita HA1 z projektu Zvyšovanie gramotnosti Žirafa.

              Keďže marec je mesiac kníh, spoločne s deťmi sme sa rozhodli venovať túto aktivitu knihám – rozprávkam. Rozprávali sme sa aké knižky najradšej čítajú, ktoré sú ich najobľúbenejšie rozprávky. Pomocou hádaniek sme hádali jednotlivé rozprávky. Spoločne sme si prečítali príbeh o zoologickej záhrade – o žirafke Jasmínke. Urobili sme si pracovný list, v ktorom sme odpovedali, kreslili a vyplňovali informácie, ktoré sme sa dozvedeli z rozprávky. Nakoniec sme si žirafku Jasmínku vytvorili.

            • Aktivita HA1 z projektu Zvyšovanie gramotnosti – ZŠ s MŠ Žaškov Tvorba rozprávkovej knihy

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Aktivita HA1 z projektu Zvyšovanie gramotnosti – ZŠ s MŠ Žaškov Tvorba rozprávkovej knihy.

              Aktivita bola zameraná na rozvoj čitateľskej gramotnosti. Žiaci 3. a 4. ročníka mali za úlohu priniesť si svoju najobľúbenejšiu knihu a porozprávať nám o nej. Súčasťou aktivity bola tvorba knihy. Úlohou žiakov bolo, aby na papier napísali obsah akejkoľvek ľudovej rozprávky. Následne mali k danej rozprávke nakresliť obrázok. Keď žiaci rozprávky dopísali, spoločne sme ich tvorbu nalepili na farebné papiere a zložili sme ich dokopy, čím vznikla veľká rozprávková kniha. Aktivita žiakov zaujala, nakoľko radi tvoria a kreslia. Po vytvorení knihy sme prešli do školskej knižnice, kde si následne vybrali knihu, ktorá sa im páčila a prečítali si z nej. Nakoniec sme sa porozprávali o tom, akú knihu si vybrali a prečo. Počas rozhovoru sme si pripomenuli, že marec je mesiac kníh, porozprávala som im o prvej knihe, rôznych autoroch atď.

            • Rozprávka o krtkovi- MŠ

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rozprávka o krtkovi- MŠ.

              Prostredníctvom rozprávky si deti vypočuli príbeh o krtkovi, dozvedeli sa ako sa získava plátno a ako sa spracúva, pomocou ilustrácií reprodukovali prečítanú rozprávku , formulovali jednoduché vety a rozprávkou si uvedomili, že je dobré mať kamarátov a priateľov.

            • MŠ na návšteve v knižnici

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album MŠ na návšteve v knižnici.

              Deti zo staršej skupiny strávili jedno dopoludnie medzi množstvom kníh v Oravskej knižnici A. Habovštiaka v Dolnom Kubíne. Oboznámili sa s funkciu knižnice, prezreli si množstvo kníh. Tete knihovníčke za jej pohostinnosť a čas venovali pesničku a básničku. Vypočuli si príbeh z detskej knihy o lienke, ktorú potom aj vlastnoručne vyrobili. Dobrodružstvo dňa však pokračovalo. Presunuli sme sa do Detského sveta, kde sa dosýtosti vyšantili. Svedčia o tom aj šťastné a usmiate tváričky na priložených fotografiách.

            • Riaditeľské voľno

            • Riaditeľka ZŠ s MŠ Žaškov v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní / školský zákon/ a o zmene a doplnení niektorých zákonov podľa § 150 odsek 5 z organizačných  dôvodov- Testovanie 9- 2022,  udeľuje riaditeľské voľno dňa 06. 04. 2022 / streda /  žiakom 5. až  8. ročníka.Vyučovanie bude v bežnom režime pokračovať od 7.4. 2022 / štvrtok/.

            • Čaplovičova knižnica a Hviezdoslavovo múzeum

            • Členovia redakčnej rady školského časopisu a žiaci ôsmeho ročníka sa v marci zúčastnili exkurzie do Čaplovičovej knižnice. Historická knižnica, ktorej základ položil Vavrinec Čaplovič je verejnosti známa ako Bibliotéka Čaplovičiana. Oboznámili sme sa so životom vzdelanca a súkromného zberateľa kníh Vavrinca Čaploviča a s jeho rukopisnou darovacou listinou z 15. apríla 1839, ktorou daroval svoju zbierku Oravskej stolici. Zvláštna pozornosť počas prednášky bola venovaná ukážkam najstarších častí fondu Čaplovičovej knižnice – rukopisom, inkunábulám (tlače do roku 1500), hodnotnej výtvarnej a mapovej zbierke. Súčasťou expozície sú tiež niektoré Čaplovičove muzeálne predmety a staré tlače bibliotéky.

              V budove Čaplovičovej knižnice sa nachádza aj Hviezdoslavovo múzeum. Tu sme mohli vidieť textový a obrazový materiál doplnený originálnymi osobnými pamiatkami z pozostalosti básnika Pavla Országha Hviezdoslava.  

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Žaškov
      • +421 911 372 975
      • +421 435 892 235
      • Školská 219/3
        027 21 Žaškov
        02721 Žaškov
        Slovakia
      • Email MŠ: mszaskov@gmail. com
        Telefón.: 043/ 5892 270
        Adresa MŠ: Matúšovská 474/4
        027 21 Žaškov
      • Telefón.: 043 / 5892 271
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje